Небезпека ботулізму

В 2017 році відмічається ріст захворюваності на ботулізм по Україні. Згідно зі статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2017 року на ботулізм захворів 71 українець, серед них було зареєстровано 8 летальних випадків. Для порівняння: за весь минулий рік діагноз „ботулізм” був поставлений 115 разів, 12 осіб врятувати не вдалося. 

Що ж таке ботулізм? Це найтяжча харчова токсикоінфекція бактеріального походження, основну роль у виникненні якої відіграє токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum (клостридія).

Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. Потрапляння збудника в харчовий продукт можливе на різних етапах його виготовлення в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, при необережному видаленні нутрощів, при та після розробки туші. Токсин бактерій клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Ботулотоксин у звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах – протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, його структура руйнується тільки при кип’ятінні впродовж 10-15хв.. Ботулотоксин – найсильніша з усіх відомих біологічних отрут: він у 375 тис. разів активніший від отрути змії. Токсин ботулізму є дуже сильним і не руйнується шлунковим соком, тому для розвитку захворювання достатньо невеликої його кількості в продукті. Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або один і той же продукт може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви або продукту, в яких були збудник та токсин.

Зазвичай основною причиною виникнення захворювання у людей є вживання консервів (овочеві, м’ясні) або продуктів тривалого зберігання – ковбаси, копченості, солена, в’ялена риба домашнього приготування.

Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротичних, відмерлих тканинах рани.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. Починається хвороба, як правило, з гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, біль в животі, порушення випорожнення. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує ,,сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворий скаржиться на відчуття ,,грудки” в горлі, біль під час ковтання, подразнення. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при враженні дихальних м ’ язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без використання сучасних методів лікування ботулізму, летальний результат захворювання становить 30-60 %. Пере-несене захворювання не залишає імунітету, хворі не заразні.

Профілактика ботулізму базується на дотриманні правил обробки, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього приготування:

- під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника;

- для консервування слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно відчищені від землі; зім’яті та злежані, підгнилі овочі, фрукти, гриби переробляти не можна;

- фрукти, овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія;

- дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних;

- при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

- консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях;

- перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти (відкривши банку!) до 100о С протягом 30 хвилин;

- не вживати консерви з ,,бомбажем” (здуті) або при підозрі на їх недоброякісність;

- не слід купувати на стихійних ринках та без відповідних умов зберігання і реалізації ковбасу, копчені та в’ялені м’ясні продукти, рибу в’ялену та солену, консервовані продукти домашнього приготування.

Виконання зазначених заходів вбереже вас від захворювання на ботулізм!

здоров`я профікалактика ботулізм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
100 переглядів у жовтні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Освіта
Упродовж 241 дня 50 шкіл вчились впроваджувати в реальність власні проекти та створювати таку атмосферу в місцевій громаді, яка б надихала однодумців та послідовників. Кожна із шкіл плідно працювала — і у кожної свій результат, проте висновок один: потрібно діяти спільно і дружно, тому що тільки ті ідеї, які об’єднують громаду, формують наше майбутнє. На сьогодні інші школи міста переймають досвід команди «СЛІД» ЗОШ № 10 та стають ідейними її еко-послідовн...
Увага!
Кам‘янець-Подільським ВП ГУНП в Хмельницькій області встановлюється місцезнаходження безвісно зниклого Науменко Валерія Михайловича. Кам'янець-Подільським ВП ГУНП в Хмельницькій області встановлюється місце знаходження безвісти зниклого Науменка Валерія Михайловича, 29.08.1947 р.н. пішов з дому 09.10.2018 року та не повернувся, повідомляє Кам’янець-Подільський відділ поліції. Прохання до усіх кому відома будь-яка інформація про місцезнаходження даного гром...
Культура
14 жовтня у місті Хмельницький пройшов фінал телевізійного проекту "Яскраві діти України". Кам'янець-Подільський представили молодші солісти зразкової студії "Невгамовні", учениці Кам'янець-Подільської міської дитячої музичної школи ім. Ф. Ганіцького (викладач Голумбовська О.В.). Нагадаємо, що раніше "3849.com.ua" повідомляло про те, що юні вокалісти із Кам'янця-Подільського представлятимуть місто на обласному відборі телевізійного проекту "Яскраві діти Ук...
Влада
18 жовтня у Кам'янець-Подільський міській раді відбулось засідання виконавчого комітету. Членами виконавчого комітету внесено зміни до рішення виконавчого комітету від другого серпня цього року "Про затвердження типового договору на перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування". Маємо інформацію, що учасники конкурсу на пасажирські перевезення, який пройде третього листопада, укладають тимчасові угоди на транспортні засоби категорі...
Влада
Очікується, що в проекті Держбюджету буде закріплено прямі міжбюджетні відносини новостворених ОТГ, враховано кількість переселенців при обрахунку медичної субвенції та закладено кошти на погашення різниці в тарифах. 17 жовтня відбулось засідання Комітету Верховної Ради України з питань бюджету, на якому розглянуто питання щодо підготовки до першого читання законопроекту про Державний бюджет України на 2019 рік (реєстр. № 9000 від 17.09.2018). Асоціація м...
Освіта
Вчора, 17 жовтня, на базі Подільського державного аграрно-технічного університету відбувся захід "Подорож у світ професій", організований Кам'янець-Подільським міським центром зайнятості. Захід проходив під гаслом "Живи та рацюй в Україні". До аграрного вишу Поділля завітали понад 20 вищих навчальних закладів I-ІV рівня акредитації, які презентували сучасні здобутки, досягнення того фаху та спрямованості освітнього закладу, який представляли. Окрім того ун...
Спорт
17-21 жовтня на Багамських отсровах в місті Нассу проходить чемпіонат світу з дзюдо серед юніорів. Студентка факультету фізичної культури Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Дар’я Білодід знову піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу. Дар'є отримала чемпіонаський титул. Читайте також: "Пожежа у селі Слобідка Кульчієвецька"
Пригоди
17 жовтня о 16:30 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу будівлі, що не експлуатується, у с. Слобідка Кульчієвецька. На боротьбу з вогнем були спрямовані черговий караул 5-ї державної пожежно-рятувальної частини 2 Державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Хмельницькій області. Пожежу площею 96 кв.м було локалізовано о 16:43 та повністю ліквідовано о 16:52, повідомляє прес-служба рятувальників. Ймовірна п...
Здоров'я
За даними травмпункту міської лікарні, з 8 по 16 жовтня в Кам’янці-Подільському зареєстровано 195 осіб, які постраждали внаслідок нещасних випадків невиробничого характеру (за попередній тиждень – 168 осіб). В тому числі 45 дітей (за попередній тиждень 43). Проведено 10 попередньо-хірургічних операцій; накладено 47 гіпсів(за попередній тиждень 34). 11 осіб постраждали внаслідок криміналу, 3 особи - внаслідок ДТП. Госпіталізовано 15 осіб. Виробничі травми в...