Небезпека ботулізму

В 2017 році відмічається ріст захворюваності на ботулізм по Україні. Згідно зі статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2017 року на ботулізм захворів 71 українець, серед них було зареєстровано 8 летальних випадків. Для порівняння: за весь минулий рік діагноз „ботулізм” був поставлений 115 разів, 12 осіб врятувати не вдалося. 

Що ж таке ботулізм? Це найтяжча харчова токсикоінфекція бактеріального походження, основну роль у виникненні якої відіграє токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum (клостридія).

Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. Потрапляння збудника в харчовий продукт можливе на різних етапах його виготовлення в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, при необережному видаленні нутрощів, при та після розробки туші. Токсин бактерій клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Ботулотоксин у звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах – протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, його структура руйнується тільки при кип’ятінні впродовж 10-15хв.. Ботулотоксин – найсильніша з усіх відомих біологічних отрут: він у 375 тис. разів активніший від отрути змії. Токсин ботулізму є дуже сильним і не руйнується шлунковим соком, тому для розвитку захворювання достатньо невеликої його кількості в продукті. Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або один і той же продукт може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви або продукту, в яких були збудник та токсин.

Зазвичай основною причиною виникнення захворювання у людей є вживання консервів (овочеві, м’ясні) або продуктів тривалого зберігання – ковбаси, копченості, солена, в’ялена риба домашнього приготування.

Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротичних, відмерлих тканинах рани.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. Починається хвороба, як правило, з гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, біль в животі, порушення випорожнення. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує ,,сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворий скаржиться на відчуття ,,грудки” в горлі, біль під час ковтання, подразнення. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при враженні дихальних м ’ язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без використання сучасних методів лікування ботулізму, летальний результат захворювання становить 30-60 %. Пере-несене захворювання не залишає імунітету, хворі не заразні.

Профілактика ботулізму базується на дотриманні правил обробки, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього приготування:

- під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника;

- для консервування слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно відчищені від землі; зім’яті та злежані, підгнилі овочі, фрукти, гриби переробляти не можна;

- фрукти, овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія;

- дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних;

- при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

- консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях;

- перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти (відкривши банку!) до 100о С протягом 30 хвилин;

- не вживати консерви з ,,бомбажем” (здуті) або при підозрі на їх недоброякісність;

- не слід купувати на стихійних ринках та без відповідних умов зберігання і реалізації ковбасу, копчені та в’ялені м’ясні продукти, рибу в’ялену та солену, консервовані продукти домашнього приготування.

Виконання зазначених заходів вбереже вас від захворювання на ботулізм!

здоров`я профікалактика ботулізм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Освіта
У Податковому коледжі є доброю традицією проведення зустрічей зі школярами шкіл міста та району. Черговий захід реалізовано у формі судового засідання та фінансового квесту, який відбувся 17 травня. До участі в якому долучилися студенти і викладачі коледжу та учні 8-10-их класів Кам’янської ЗОШ I-ІІ ст., Кульчиєвецької ЗОШ І-ІІІ ст. та Мукшо-Китайгородського ліцею. У ході "засідання" розглядалася кримінальна справа за фактами вчинення хуліганських дій. Все...
Пригоди
21 травня, в селі Нігин, Кам'янець-Подільського району, горіла приватна господарча будівля. Площа загоряння склала близько 120 м.кв. Вогнеборці швидко приборкали полум'я. Ймовірна причина пожежі - необережне поводження з вогнем. Повідомляє Служба порятунку "101" Кам'янець-Подільський. Читайте також: "Хореографічна студія із Кам'янця-Подільського стала призером всеукраїнських змагань"
Суспільство
За участю заступника міського голови Сергія Бабія сьогодні в міській раді відбулося засідання комітету доступності. За даними начальника відділу державного архітектурно-будівельного контролю Кам’янець-Подільської міської ради Олександра Свириди, за останні два роки на території міста прийнято в експлуатацію 77 об’єктів. Із них 90% обладнані соціальними з’їздами. Інформація викликала здивування в членів комісії. Тому за дорученням голови комітету Сергія Баб...
Культура
19 травня у місті Тернопіль відбулися Всеукраїнські змагання з сучасного танцю "STEP UP". Кам’янець-Подільський другий рік поспіль представляли танцюристи "Adjanta Dance Studio". Поборотись за переомгу та продемонструвати хореографічну майстерність до тернополя з'їхались колективи із Збаража, Чорткова, Львова, Кам'янця-Подільського та інших міст України. Керівник студії Ірина Дроздовська у коментарі "3849.com.ua" зазначає: Ми знову поринули у нереальну тан...
Суспільство
На сьогодні управління надання адміністративних послуг забезпечує кам’янчан 211-ма послугами. Серед них – виготовлення паспортів громадянина України та громадянина України для виїзду закордон. Так, з початку року адміністратори УНАП видали 1824 ID-карток і 4432 біометричних паспорти. Також на сайті міської ради kam-pod.gov.ua є можливість зареєструватися на отримання цих послуг онлайн. Цією функцією скористалося 1020 громадян. Читайте також: "Туристів у К...
Суспільство
Кам’янець-Подільський державний історичний музей-заповідник уклав угоду з компанією "Київстар" на послуги Big Data з травня по жовтень цього року. Така співпраця дозволить здійснювати детальний аналіз туристичних потоків у місті. Розглядатимуться такі критерії, як кількість унікальних туристів; розподіл за статтю та віковими категоріями; область переважного місцезнаходження туристів; країна походження туристів; середня тривалість перебування (днів) у місті...
Суспільство
Поїздка за кордон на власному авто — не така вже й ризикована справа, як це здається на перший погляд. Головне — ретельно підготувати автівку до тривалої подорожі, правильно спланувати автомобільний тур і мати всі необхідні документи: що підтверджують особу, договір обов’язкового страхування цивільної відповідальності власників транспортних засобів, свідоцтво про реєстрацію авто і посвідчення водія. Які саме водійські права потрібні для закордонної подоро...
Освіта
Вчора, 21 травня, на базі ЗДО №9 пройшов семінар-практикум "Формування творчої особистості дошкільника на засадах педагогічної спадщини С.Ф. Русової". Міська лабораторія по впровадженню педагогічних ідей Софії Русової керується метою – глибоке вивчення, критичне осмислення, теоретичне та практичне узагальнення педагогічної спадщини Софії Русової втілення її у практику роботи сучасних закладів дошкільної освіти, враховуючи найважливіші теоретико-методологіч...
Кримінал
Подія сталася вчора, 21 травня, близько 13:45 години в селі Сприсівка Дунаєвецького району. Попередньо встановлено, що 64-річний місцевий житель рухався на власному міні-тракторі в напрямку центру села. Під час руху верхній одяг чоловіка потрапив на рухомі частини механізму трактора і його затягнуло під колеса. Потерпілий отримав тілесні ушкодження у вигляді відкритої черепно-мозкової травми і помер в кареті швидкої допомоги під час транспортування до ліка...
Новини по темі
У Кам'янці-Подільському облаштовуватимуть соціальні з'їзди
Понад шість тисяч паспортів видано у Кам'янці з початку року
Туристів у Кам'янці рахуватимуть ретельніше
В Європу на авто: що треба знати водію
"Ревізор" у Кам'янці-Подільському: під об'єктивом "Троє в Каное" та "Франтъ"
Ремонт внутрішньобудинкових проїздів: на черзі Гордійчука,15 та Гунська,11
Представників громад Хмельниччини запрошують на конференцію "Культура і креативні індустрії як основа розумної стратегії розвитку малої території"
Школярі з 12 міст України змагаються у школярському дебатному турнірі у Кам'янці
У зв'язку з ремонтом тепломережі на деяких вулицях Кам'янця відсутня гаряча вода
Для "щастя" кам'янчанину не вистачало туї