Небезпека ботулізму

В 2017 році відмічається ріст захворюваності на ботулізм по Україні. Згідно зі статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2017 року на ботулізм захворів 71 українець, серед них було зареєстровано 8 летальних випадків. Для порівняння: за весь минулий рік діагноз „ботулізм” був поставлений 115 разів, 12 осіб врятувати не вдалося. 

Що ж таке ботулізм? Це найтяжча харчова токсикоінфекція бактеріального походження, основну роль у виникненні якої відіграє токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum (клостридія).

Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. Потрапляння збудника в харчовий продукт можливе на різних етапах його виготовлення в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, при необережному видаленні нутрощів, при та після розробки туші. Токсин бактерій клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Ботулотоксин у звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах – протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, його структура руйнується тільки при кип’ятінні впродовж 10-15хв.. Ботулотоксин – найсильніша з усіх відомих біологічних отрут: він у 375 тис. разів активніший від отрути змії. Токсин ботулізму є дуже сильним і не руйнується шлунковим соком, тому для розвитку захворювання достатньо невеликої його кількості в продукті. Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або один і той же продукт може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви або продукту, в яких були збудник та токсин.

Зазвичай основною причиною виникнення захворювання у людей є вживання консервів (овочеві, м’ясні) або продуктів тривалого зберігання – ковбаси, копченості, солена, в’ялена риба домашнього приготування.

Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротичних, відмерлих тканинах рани.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. Починається хвороба, як правило, з гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, біль в животі, порушення випорожнення. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує ,,сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворий скаржиться на відчуття ,,грудки” в горлі, біль під час ковтання, подразнення. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при враженні дихальних м ’ язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без використання сучасних методів лікування ботулізму, летальний результат захворювання становить 30-60 %. Пере-несене захворювання не залишає імунітету, хворі не заразні.

Профілактика ботулізму базується на дотриманні правил обробки, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього приготування:

- під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника;

- для консервування слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно відчищені від землі; зім’яті та злежані, підгнилі овочі, фрукти, гриби переробляти не можна;

- фрукти, овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія;

- дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних;

- при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

- консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях;

- перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти (відкривши банку!) до 100о С протягом 30 хвилин;

- не вживати консерви з ,,бомбажем” (здуті) або при підозрі на їх недоброякісність;

- не слід купувати на стихійних ринках та без відповідних умов зберігання і реалізації ковбасу, копчені та в’ялені м’ясні продукти, рибу в’ялену та солену, консервовані продукти домашнього приготування.

Виконання зазначених заходів вбереже вас від захворювання на ботулізм!

здоров`я профікалактика ботулізм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Кримінал
Кілька днів тому в с. Цвіклівці Перші Кам'янець – Подільського району Хмельницької області двоє невідомих намагались викрасти дівчинку, яка гралась зі своїм братиком на вулиці. Викрадачам вдалося вмовити дитину сісти до автівки і навіть від'їхати від місця події. Але, на щастя, зловмисники не орієнтувалися в місцевості та заїхали в тупик. Весь цей час братик біг за машиною та несамовито кричав, тому крадії злякались та випустили дитину. Про це йдеться на...
Суспільство
Національний природний парк "Подільські Товтри" 12 липня оголосив будівництво еколого-освітнього візит-центру на розі вулиць Пушкінської та Шевченка у Кам’янці-Подільському очікуваною вартістю 26,56 млн грн. Про це повідомляється у системі "Прозорро". Переможець тендера повинен здати будівлю "під ключ": провести внутрішні та зовнішні будівельні роботи, змонтувати пожежну сигналізацію, встановити індивідуальний тепловий пункт, закупити і встановити офісні м...
Культура
Сьогодні вже стало традиційним роздивлятися старі фотографії і порівнювати їх із сучасністю. Останніми роками, завдяки інтернет-ресурсам, архівних фото з'являється все більше. Ми їх дивимось і часто кажемо, що "колись було краще", "прикольно" і таке інше. Дмитро Бабюк у власному блозі підготував фото "Кам'янець у Другій світовій війні (в рамках проекту "Знай, де стоїш"). Цей пост про жахи війни, які ламають людські долі. Це період, коли територія була важл...
Суспільство
Відсьогодні містом курсуватиме комунальний автобус, який був нещодавно придбаний за кошти Державного бюджету у співфінансуванні з міським бюджетом. "Volvo" обслуговуватиме маршрут №20 "м-н Жовтневий-вул. Івана Франка". Загальною пасажиромісткістю у 80 місць він також облаштований заїздами для людей з обмеженими фізичними можливостями. Повідомляє міська рада. Таким чином буде налагоджено графік руху всього комунального транспорту. Графік руху маршруту №20 "...
Здоров'я
Як правило у літній період частішають випадки виникнення спалахів гострих кишкових інфекцій (ГКІ) та харчових отруєнь, пов’язаних із вживанням продуктів харчування та питної води, забруднених збудниками зазначених захворювань. Більшість групових інфекційних захворювань та харчових отруєнь виникають після проведення масових святкувань. По Кам’янець-Подільському районі за поточний період 2019 року зареєстровано 43 випадки захворювання гострими кишковими інфе...
Політична новина
З року в рік мешканці багатоквартирних будинків потерпають від несправних ліфтів. Застаріле обладнання та зношені кабіни – це лише частина комунальної проблеми. А ліфт є небезпечною і конструктивно складною підйомно-технічною спорудою. Питання зношеності ліфтів виникло не сьогодні, а є проблемним вже котрий рік поспіль. Адже не слід забувати, що термін експлуатації ліфта становить 25 років. Потім же він потребує повного відновлення, в кращому випадку взага...
Суспільство
Проаналізувавши роботу Кам’янець-Подільського міськрайонного суду за перше півріччя 2019 року в частині розгляду справ про адміністративні правопорушення встановлено, що питому вагу цих справ становлять справи за ст.130 КУпАП. Ст.130 КУпАП "Керування транспортними засобами або суднами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції". Незважаючи...
Кримінал
Вироком Кам’янець-Подільського міськрайонного суду визнано винним та вирішено долю  на наступних 5 років мешканця одного з сіл Кам’янеччини, який восени 2018 вчинив крадіжку майна, а на початку 2019 року - розбійний напад. Так, в період розгляду Кам’янець-Подільським міськрайонним судом обвинувального акту за фактом крадіжки, вказаний молодик вчинив інший корисливий злочин. Зловмисник на Різдво, в темну пору доби переслідуючи ціль наживи, діючи умисно, пер...
Культура
У дворику Музею старожитностей в результаті опадів просіла бруківка на 50 см. Музейники вирішили використати так званий метод шурфування для з’ясування причини просідання ґрунту та виявлення культурних нашарувань. У результаті проведених досліджень науковці заглибилися до відмітки 2,75 м від денної поверхні. Потрапили на дві вигрібні ями. Перша з них була викладена камінням-плитняком. Після її руйнації на цьому ж місці було закладено другу яму, яка була об...