Небезпека ботулізму

В 2017 році відмічається ріст захворюваності на ботулізм по Україні. Згідно зі статистичними даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, з початку 2017 року на ботулізм захворів 71 українець, серед них було зареєстровано 8 летальних випадків. Для порівняння: за весь минулий рік діагноз „ботулізм” був поставлений 115 разів, 12 осіб врятувати не вдалося. 

Що ж таке ботулізм? Це найтяжча харчова токсикоінфекція бактеріального походження, основну роль у виникненні якої відіграє токсин, який виділяє бактерія Clostridium botulinum (клостридія).

Збудник ботулізму у вигляді спор тривалий час зберігається в грунті. Потрапляння збудника в харчовий продукт можливе на різних етапах його виготовлення в домашніх умовах, при невиконанні ряду гігієнічних вимог: неякісному очищенні та митті риби, овочів, фруктів перед консервуванням, при необережному видаленні нутрощів, при та після розробки туші. Токсин бактерій клостридій – ботулотоксин – починає вироблятися тільки без доступу кисню. Зазвичай це відбувається в консервованих, щільно закупорених продуктах, в черевці засоленої риби, в овочах, рибі та м’ясі, засолених великими шматками, у великій тарі, до дна якої не проникає кисень. Ботулотоксин у звичайних умовах навколишнього середовища зберігається до одного року, а в консервованих продуктах – протягом декількох років. Він стійкий у кислому середовищі, витримує великі концентрації кухонної солі й не руйнується в присутності спецій, його структура руйнується тільки при кип’ятінні впродовж 10-15хв.. Ботулотоксин – найсильніша з усіх відомих біологічних отрут: він у 375 тис. разів активніший від отрути змії. Токсин ботулізму є дуже сильним і не руйнується шлунковим соком, тому для розвитку захворювання достатньо невеликої його кількості в продукті. Підступність ботулізму в тому, що розмноження збудника і утворення токсину не змінює смакових якостей продукту. Характерно, що спори клостридій знаходяться в зараженому продукті не рівномірно, а зосереджені у визначених ділянках. Тому з однієї банки або один і той же продукт може їсти вся сім’я, а захворіти можуть лише один або кілька людей, які споживають в їжу ті ділянки консерви або продукту, в яких були збудник та токсин.

Зазвичай основною причиною виникнення захворювання у людей є вживання консервів (овочеві, м’ясні) або продуктів тривалого зберігання – ковбаси, копченості, солена, в’ялена риба домашнього приготування.

Зараження людини відбувається, як правило, через шлунково-кишковий тракт, однак відомі два винятки, що трапляються дуже рідко – ботулізм грудних дітей, у яких токсин продукується в кишечнику вегетативними формами, і раневий ботулізм, коли розмноження клостридій і токсиноутворення відбувається в загниваючих, некротичних, відмерлих тканинах рани.

Інкубаційний період при ботулізмі від 2 годин до 2-5 діб і залежить від дози ботуліністичного токсину, який потрапив з їжею в організм. Відомо, що чим важче захворювання, тим коротший інкубаційний період. При важких формах він складає, у середньому, близько доби. Починається хвороба, як правило, з гастроінтестинального синдрому – хворого турбують нудота, блювання, біль в животі, порушення випорожнення. Це продовжується, у середньому, 20-24 години. В подальшому з’являється неврологічна симптоматика: порушення зору – одна з перших ознак ботулізму (хворого турбує ,,сітка” перед очима, двоїння предметів, важкість читання). Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворий скаржиться на відчуття ,,грудки” в горлі, біль під час ковтання, подразнення. Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом – хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках, при враженні дихальних м ’ язів, пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

Хворий на ботулізм обов’язково підлягає госпіталізації, тому що без використання сучасних методів лікування ботулізму, летальний результат захворювання становить 30-60 %. Пере-несене захворювання не залишає імунітету, хворі не заразні.

Профілактика ботулізму базується на дотриманні правил обробки, приготування (консервування), зберігання грибних, м’ясних, рибних консервованих продуктів, копчених м’ясних напівфабрикатів, рибних продуктів домашнього приготування:

- під час забою худоби і птиці в домашніх умовах необхідно не допускати контакту м’яса з землею та вмістом кишківника;

- для консервування слід відбирати лише свіжі, непошкоджені плоди, ретельно відчищені від землі; зім’яті та злежані, підгнилі овочі, фрукти, гриби переробляти не можна;

- фрукти, овочі і гриби слід ретельно вимити перед консервуванням від бруду, адже саме там може бути небезпечна бактерія;

- дотримуватись правил стерилізації банок, кришок та дотримуватися технології стерилізації продуктів, які консервуються, особливо м’ясних та рибних;

- при приготуванні домашніх консервів використовувати рекомендовані за рецептурою концентрації солі, цукру і кислоти, вони перешкоджають накопиченню токсину;

- консервовану продукцію слід зберігати в холодних приміщеннях;

- перед вживанням продуктів домашнього консервування їх необхідно прогріти (відкривши банку!) до 100о С протягом 30 хвилин;

- не вживати консерви з ,,бомбажем” (здуті) або при підозрі на їх недоброякісність;

- не слід купувати на стихійних ринках та без відповідних умов зберігання і реалізації ковбасу, копчені та в’ялені м’ясні продукти, рибу в’ялену та солену, консервовані продукти домашнього приготування.

Виконання зазначених заходів вбереже вас від захворювання на ботулізм!

здоров`я профікалактика ботулізм
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Спорт
13-15 вересня у місті Затока, відбулися І Всеукраїнські ігри з пляжної боротьби серед школярів 2003-2004 р.н. Змагання являли собою відбір на І Всесвітні ігри з пляжної боротьби. В змаганнях взяло участь близько 100 спортсменів, повідомляє прес-служба управління освіти і науки Кам'янець-Подільської міської ради. Команду ДЮСШ №2 представляло шість спортсменів, які посіли призові місця. Чемпіонами стали Костинюк Дамян (40 кг), Река Тарас (50 кг), Яковенко Ол...
Культура
Уже сьогодні, 20 вересня, на телексні "СТБ" у програмі "МастерШеф" кам’янчани будуть спостерігати за землячкою Лілією Сорокіною. Нагадаємо, що дівчина зуміла пройти у 20-ку найкращих кухарів-аматорів України, про це "3849.com.ua" повідомляв раніше. Минулого тижня у п’ятницю 13-го Лілія впоралась із усіма завданнями, що дозволило оминути "битву чорних". Ефір минулого тижня розпочався із виїздного конкурсу. Судді зустріли учасників на Андріївському узвозі: Е...
20.09-22.09
"Кам’янець на Поділлі - український колорит" офіційно відкриває турсезон 2019 року. Квітка на камені відкрив свої двері містянам, гостям міста, туристам. Розваги, гастрономічні ярмарки, танцювальні та музичні конкурси – кожних вихідних інша програма. Фестивалі не вщухатимуть до самої осені. Та як провести ці вихідні? Команда сайту "3849.com.ua" розпочинає рубрику "Вихідні у Кам’янці-Подільському" для того, щоб ви знали куди піти, чим зайнятися та як розваж...
Спорт
В рамках шкільної туріади 17 вересня на спортивному майданчику НВК №3 учні шкіл виявляли кращого в велотуризмі. У змаганнях на велосипедах в особистій першості серед дівчат кращою стала Касапчук Аліна, учениця НВК №3. Чиколаєва Єлизавета, вихованка ліцею "Славутнка" посіла друге місце. А третє місце отримала Кирпичова Олександра, учениця ЗОШ №11, повідомляє прес-служба управління освіти і науки Кам'янець-Подільської міської ради. Серед хлопців переможцем с...
Екологія
В період з 11 по 17 вересня 2019 року в Хмельницькій області проводилася кампанія з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу, шляхом розкидання приманок з вакциною із літаків. Розкидання приманок відбувалося над лісовими та польовими угіддями краю, поза територіями населених пунктів, повідомляє ГУ Держпродспоживслужби в Хмельницькій області. Площа розкидання приманок з вакциною склала 18689,4 км2. Всього використано 467,235 тис. доз вакци...
Культура
14 вересня, з нагоди відзначення 1135-ої річниці від Дня народження міста Житомира відбувся V-й ювілейний Всеукраїнський фестиваль військових духових оркестрів "Ми єдині!". Цього року участь у фестивалі взяли 16 військових духових оркестрів всіх родів військ Збройних сил України, повідомляє прес-служба ПДАТУ. Кам'янець-Подільський представляв військовий оркестр 201-го навчального центру Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України, д...
Аналітика
Розмови про можливі дострокові місцеві вибори точаться з моменту оприлюднення результатів парламентських екзит-полів. Коли можуть відбутися вибори, чи можливо провести їх в ОРДЛО, чи стане на заваді незавершена децентралізація та розпуск ЦВК - розповідає радниця з юридичних питань Громадянської мережі ОПОРА Ольга Коцюруба. Чинне на сьогодні законодавство не передбачає можливості проведення позачергових місцевих виборів на всій території України. Дострокове...
Культура
20-22 вересня у Кам’янці-Подільському відбудеться щорічна Повітроплавна фієста-2019 з оглядовими польотами теплових аеростатів над містом. А з 23 по 26 вересня - головна повітроплавна подія року – Чемпіонат України з повітроплавного спорту на теплових аеростатах. Команди на чолі з пілотами з усієї України візьмуть участь у змаганнях за титул Чемпіону України. Очікується, що учасниками заходів стануть близько 15-20 екіпажів, повідомляє пресс-лужба міської р...
Суспільство
Прес-служба КП "Міськтепловодоенергія" повідомляє про перекриття частии дороги у Кам'янці-Подільському. Завтра, 20 вересня, з 8:00 до 17:00 буде перекрито рух автотранспорту по вул. Данила Галицького на відрізку від вул. Привокзальної до пр. Грушевського. У зв'язку із проведенням аварійно-відновлювальних робіт на водопровідній мережі в районі магазину "Петровський". Читайте також: "У шести школах Кам'янця-Подільського встановлять охоронні системи"