
Новини компаній
11:30, 28 липня
7 кухонних ножів, які вам не потрібні… поки ви не спробуєте їх в ділі
Новини компаній
Більшість із нас усе життя користується одним-двома ножами: «звичайним» для всього і ще «тим із зубчиками». І здається — цього цілком достатньо.

Але щойно ви берете до рук спеціалізований ніж — світ змінюється. Раптово виявляється, що різати можна точніше, швидше, легше й... красивіше.
Ось сім ножів, які не будуть вам потрібні — поки ви не дізнаєтеся, наскільки вони зручні.
Ніж для хліба
Так, той самий довгий кухонний ніж із зубчастим лезом. Дещо схожий на пилку.
Ми про нього вже згадали. Тому з нього й почнемо.
Та чи не все одно, на що він там схожий! Та хоч на плоскогубці! Головне — він хліб не зминає, а ріже. Легко. Рівно. Охайно.
Ідеально він підходить і для коржів, пирогів і навіть кавунів з гарбузами.
А головне — пам'ятати правило: якщо хочемо пиляти щось тверде та швидко — потрібні великі зубці, а для того, щоби різати щось м’яке та охайно — маленькі.
І не купуйте короткі зубчасті ножі. Вони майже ні на що не здатні.
Філейний ніж
Гнучке, тонке та максимально гостре лезо — ідеальний інструмент для оброблення риби, м’яса чи філе птиці.
Воно майже ковзає вздовж кістки, відділяючи для вас максимум м’яса. Вам не потрібно тиснути чи «роздирати» продукт. Просто ведете лезом — і отримуєте чистий результат.
Головне — будьте уважні та акуратні. Та бережіть пальці.
Ніж сантоку
Японський аналог європейського шеф-ножа. Має ширше лезо й характерні канавки (повітряні кишені), які не дають лезу в’язнути у продуктах під час роботи.
Ідеально підходить для нарізання овочів, м’яса та риби. Ріже як по маслу. Сантоку — на диво зручний, універсальний та безпечний ніж. І хоч виглядає він трохи незвично, але лише спробуйте попрацювати ним — і сантоку перетвориться з невідомого та екзотичного «східного гостя» на вашого улюбленця.
Що й казати — японці знову створили справжнє чудо.
Ніж для сиру
Так, є й такий. І не один. Їх багато видів. Характерна ознака найбільш відомого — отвори в лезі, які не дають м’якому сиру прилипати. Пам'ятаєте, ми вже казали про повітряні кишені сантоку? Тут той самий принцип. Менша поверхня дотику — менший супротив матеріалу.
А ще у таких ножів часто бувають маленькі зубчики на лезі. І вони йому не менш потрібні, чим ножу для хліба. І якщо ви хоч раз нарізали м'який сир звичайним ножем — ви вже розумієте, навіщо для цього краще використовувати саме спеціальний.
Овочевий ніж (paring knife)
Маленький, легкий, маневрений. Ідеальний для чищення, обрізання, вирізання дрібних деталей.
Коли потрібно швидко почистити яблуко, вирізати з серцевини перця насіння чи зробити акуратні скибочки з овочів чи фруктів — саме він прийде вам на допомогу.
До речі, цей ніж часто стає улюбленцем жінок та дітей. Саме через свою маленьку вагу та зручність для їхніх рук.
Тесак — клівер або китайський цай дао
Це теж величезне та різноманітне сімейство кухонних ножів. Виглядають вони як своєрідний гібрид великого шеф-ножа та маленької сокирки.
Але тут не все так просто. Що клівер, що цай дао — це справжні унікуми. Вони рубають м’ясо, але можуть і подрібнити зелень. Завдяки широкому лезу їх можна використовувати ще й як лопатку для перенесення порізаних інгредієнтів у каструлю чи на сковорідку.
Усі ці тесаки — великі та маленькі, східні та західні — варті окремої великої розмови. Але місце для них на кухні точно є.
Який висновок можна зробити?

Звісно, можна обійтися і одним ножем. Але коли у вас з’являється хоча б щось із цього списку, ви точно почнете помічати різницю.
А ще — отримувати більше задоволення від процесу приготування їжі. Бо не те добре, що добре, а те, що підходить до свого місця та діла. І гарний ніж — це не розкіш. Це те, що потрібно кожній кухні.
Джерело — https://grossman.com.ua
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Що очікує Україну до вступу в ЄС і як набуття членства вплине на кожного українця
Партнерський матеріал
11:00
19:40
Вчора
11:59
3 грудня
Зміни у сфері прав споживачів, екологія і транспорт: як Україна наближається до стандартів ЄС у повсякденні
Партнерський матеріал
11:00
2 грудня
Оголошення
12:09, 27 листопада
12:09, 27 листопада
12:09, 27 листопада
12:09, 27 листопада
11:57, 3 грудня
Коментарі