• Головна
  • У Кам'янці-Подільському винайшли новий сорт гречки
13:01, 28 квітня 2021 р.
Надійне джерело

У Кам'янці-Подільському винайшли новий сорт гречки

Фото: ПДУ

Фото: ПДУ

Подільський державний аграрно-технічний університет отримав свідоцтво на новий сорт гречки татарської Калина. Його створено індивідуальним добором з місцевої популяції.

Співавторами сорту є кандидати сільськогосподарських наук Вільчинська Л.А., Бурдига В.М., Гаврилянчик Р.Ю., здобувач доктора філософії з "Агрономії" Харевський Є.В. (заявка №18657001 від 23.01.2018 р.), повідомляє пресслужба ПДУ.

Опис сорту: тип розвитку – ярий. Вихідна материнська популяція походить з Китаю, відноситься до округлої різновидності.

Сім'ядолі: антоціанове забарвлення ‒ відсутнє або дуже слабке; стебло – антоціанове забарвлення ‒ відсутнє або дуже слабке; суцвіття: антоціанове забарвлення бруньки ‒ відсутнє або дуже слабке; час початку цвітіння – пізній; тип росту рослини – індетермінантний; рослина високоросла – висота 120 см і вище; форма основи листкової пластинки – стрілоподібна; вона характеризується сильним забарвленням; квітка – мала, з світло-зеленим забарвленням пелюсток, з квітконіжками короткої довжини; рослини мають велику кількість суцвіть; стебло довге, середнього діаметру, має середню кількість вузлів; час достигання рослин – середній; насінина – овальна, сіра, середньої довжини, маса 1000 зерен понад 17 грамів.

Тривалість вегетаційного періоду гречки татарської сорту Калина становить 87 днів (38 днів вегетативний і 49 днів генеративний). У досліджуваного сорту спостерігали більшу кількість гілок 1−го порядку (до 5,5 шт.), кількість листків на рослині (22−28 шт.). Аналіз структури популяції досліджуваного сорту свідчить про те, що 50% зерен і більше розміщено на головному стеблі і гілках першого порядку, однак у гречки їстівної цей показник складає лише 30%.

Урожайність сорту Калина складає 2,28 т/га, висока озерненість суцвіть (4,4 зерен), що вище гречки їстівної на 0,72 т/га і 2,2 зерен/суцвіття відповідно. Сорт татарської гречки Калина характеризується вищою стійкістю до осипання плодів (5 балів) і має високу дружність достигання плодів (5 балів).

Нагадаємо, що у місті функціонує єдиний в Україні інститут гречки - Науково-дослідний інститут круп’яних культур ім. О. Алексеєвої. Раніше "3849.com.ua" розповідало про інститут. Детальніше тут.

Читайте також:"У Подільському державному університеті відбувся поетичний конкурс".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#гречка #сорт #ПДАТУ #ПДУ #інститут Алексеєвої
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...