Син на руках доставив матір в лікарню: у жінки виявили ботулізм

Не минуло і місяця як на лікарняне ліжко відділення анестезіології та інтенсивної терапії Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні вночі 24 липня знову з діагнозом "Ботулізм" у важкому стані госпіталізована мешканка Дунаєвеччини Хмельницької області.

Важке отруєння запідозрив 18-літній син потерпілої, який вже на руках заніс матір до автомобіля, що доставив хвору до Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні. Черговий лікар зазначеного відділення відразу і безпомилково запідозрив ботулізм.

53-річна жінка вже не могла самостійно рухатись. не могла відкрити повіки, не могла ковтати, практично нічого не бачила (так як очі застеляв "густий туман"), не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану значно раніше передувала сильна блювота, "комок" в горлі, різке зниження тиску (аж до стану непритомності). Симптоми отруєння наростали різко. Про це повідомляє ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Що ж "звалило з ніг" зазвичай прудку жінку?

Як виявилося – м’ясна консерва, що була виготовлена власноруч із, вигодованої в своєму ж домашньому господарстві, кізочки. Вистачило одного тижня (протягом якого від дня виготовлення до вживання зберігався герметично закритий продукт) аби виробилась отрута (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум в безкисневому просторі банки.

Проявились симптоми отруєння вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Гостре та різке наростання вищезазначених симптомів свідчило про тяжке враження отрутою центральної нервової системи організму.

Рятівна протиботулінічна сироватка та кваліфікована медична допомога:

На сьогоднішній день- лише після введення протиботулінічної сироватки (двох доз) та надання відповідної кваліфікованої медичної допомоги стан потерпілої починає поліпшуватися: вона вже бачить, може сидіти, відновлюється процес ковтання, мовлення та інші функції систем організму.

Знання, настороженість та профілактика:

Оскільки, попри спалахові явища ботулізму в країні з 55-а потерпілими та 4-а смертельними випадками, настороженість щодо цього смертельно небезпечного отруєння все ж є низькою не лише серед населення, а і серед окремих медпрацівників, тому не буде зайвим знову нагадати і наголосити:

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) клостридії ботулінум. Цю бактерію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому може не змінюватися!

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Запам’ятайте: при підозрі у себе чи своїх рідних, знайомих хоча б кількох із зазначених симптомів – негайно звертайтесь до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вищеперелічених продуктів.

Як же запобігти захворюванню?

  • Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника, грунту (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, в’ялення, коптіння, запікання в домашніх умовах;
  • достатньо термічно обробляйте, додавайте необхідну кількість природних консервантів, дотримуйтесь технології приготування (зокрема, часу приготування та температури) при виготовленні продукції власноруч; . – для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою;
  • жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти- тридцяти хвилин, консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу; . – Не вживайте запліснявілі продукти, адже доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення клостридії.
  • не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових пристосованих умовах.

Дотримання цих елементарних правил допоможе Вам вберегтися від небезпеки, зберегти здоров’я та спокій.

Лікар з гігієни дітей та підлітків Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Надія Канарчук

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
555 переглядів в березні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Спорт
16-17 березня в м. Хмельницький проходив чемпіонат області з дзюдо серед юнаків та дівчат 2004-2005 р.н. Серед призерів змагань є Кам'янець-Подільські дзюдоїстки, спортсменки ДЮСШ  №2. Срібну медаль вибороли Казик Тетяна (в/к до 52 кг) та Шешелевич Валентина (в/к до 57 кг). Бронзу завоювала Коберник Евеліна (в/к до 57 кг). За один крок до медалі опинилися Білик Святослав (4 місце у в/к до 55 кг) та Сьомик Владислав (4 місце у в/к до 60 кг). Повідомляє Упра...
Кримінал
Працівники кримінальної поліції з’ясували, що зловмисники на автомобілі "Део Ланос" вирушили з Кам’янця-Подільського в напрямку Хмельницького. Одразу ж було введено план "Перехват", і у Хмельницькому по вулиці Кам’янецькій патрульні зупинили вказаний транспортний засіб і затримали зловмисників. Вчора, 18 березня, близько 19:40 години до Кам’янець-Подільського відділу поліції зателефонувала 43-річна місцева жителька і повідомила, що біля будинку незнайомі...
Спорт
Український гімнаст, випускник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Ігор Радівілов завоював бронзову медаль у вправах на кільцях на етапі Кубка світу сезону-2019 у Баку, що відбувся нещодавно. Як повідомляє xsport.ua, на змаганнях у столиці Азербайджану українець набрав 14,666 бала, поступившись представнику Азербайджану Микиті Симонову (14,800) і британцеві Кортні Таллоку (14,993).  Ще одну срібну медаль Радівілов здобув в...
Аналітика
1 січня 2019 року набрала чинності  постанова Кабінету міністрів №1176, якою визначено, що відтепер українці отримуватимуть призначені їм субсидії у грошовій формі. Перші кошти на рахунки у рамках монетизації субсидій громадяни отримали 4 березня. "VoxConnector" розібрався, як саме працюватиме монетизація. Скільки українців отримують субсидії? Минулого року субсидії отримали 6,5 млн домогосподарств. Станом на початок 2019 року, за словами міністра соціал...
Кримінал
Органами прокуратури приділяється особлива увага захисту інтересів держави у сфері управління об’єктами державної та комунальної власності. Місцевою прокуратурою встановлено, що у 2010 році міською радою одному із товариств в оренду передано нежитлове приміщення комунальної власності у м. Кам’янці-Подільському. Нерухомість площею 3,5 тис кв м надана орендарю для розміщення молодіжно-розважального центру та кінозалу. Повідомляє прес-служба прокуратури Хмель...
Спорт
15-16 березня в місті Хмельницький відбувались чемпіонати області з вільної боротьби серед кадетів та молодших юнаків і дівчат. В перший день змагань взяли участь 4 вихованці ДЮСШ №2, які вибороли 3 перших місця та візьмуть участь у чемпіонаті України. Це Река Тарас, Лаврентюк Аркадій, Яковенко Олег. Повідомляє Управління освіти і науки Кам'янець-Подільської міської ради. В другому дні змагань взяли участь 10 вихованців ДЮСШ №2, які посіли такі місця: чемп...
Культура
Вчора глядачі телеканалу 1+1 побачили останній ефір Голосу країни-9 перед нокаутами. Четвірка зіркових тренерів - Тіна Кароль, Потап, Dan Balan і MONATIK завершили вокальні бої та залишили у своїх командах найвправніших вокалістів. Тренер-мотиватор MONATIK запросив з собою до наступного етапу Магдалену Паскар, Вікторію Олійник, дует братів Таранцових і Аліну Підлужну. Серед музичних скарбів MONATIKА є і Вікторія Олійник - студентка одного з кам'янецьких в...
Культура
Воно знаходиться на території села Жванець. Не всім відомо, що у Жванці Кам’янець-Подільського району, окрім старого костелу і залишків руїн замку, знаходиться унікальне поселення часів Трипілля. Як зазначають у пам'яткоохоронці області, Трипільський ремісничий гончарний центр у Жванці не має аналогів на теренах Європи. Наразі, спільно з Українським національним комітетом міжнародної ради з питань пам’яток, уже ведеться робота щодо внесення цієї пам’ятки д...
Суспільство
23 березня о 10:00 працівниками Держрибагентства та його територіальних управлінь буде здійснено прибирання берегів водойм у всіх регіонах України. Дана акція присвячена Всесвітньому дню води. Адже чиста вода - запорука здорового життя! Від її якості залежить чисельність і популяція водних біоресурсів, повідомляє прес-служба Хмельницького рибоохоронного патруля. Запрошуємо громадськість, представників ЗМІ та усіх, хто готовий допомогти очистити береги водо...