Син на руках доставив матір в лікарню: у жінки виявили ботулізм

Не минуло і місяця як на лікарняне ліжко відділення анестезіології та інтенсивної терапії Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні вночі 24 липня знову з діагнозом "Ботулізм" у важкому стані госпіталізована мешканка Дунаєвеччини Хмельницької області.

Важке отруєння запідозрив 18-літній син потерпілої, який вже на руках заніс матір до автомобіля, що доставив хвору до Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні. Черговий лікар зазначеного відділення відразу і безпомилково запідозрив ботулізм.

53-річна жінка вже не могла самостійно рухатись. не могла відкрити повіки, не могла ковтати, практично нічого не бачила (так як очі застеляв "густий туман"), не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану значно раніше передувала сильна блювота, "комок" в горлі, різке зниження тиску (аж до стану непритомності). Симптоми отруєння наростали різко. Про це повідомляє ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Що ж "звалило з ніг" зазвичай прудку жінку?

Як виявилося – м’ясна консерва, що була виготовлена власноруч із, вигодованої в своєму ж домашньому господарстві, кізочки. Вистачило одного тижня (протягом якого від дня виготовлення до вживання зберігався герметично закритий продукт) аби виробилась отрута (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум в безкисневому просторі банки.

Проявились симптоми отруєння вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Гостре та різке наростання вищезазначених симптомів свідчило про тяжке враження отрутою центральної нервової системи організму.

Рятівна протиботулінічна сироватка та кваліфікована медична допомога:

На сьогоднішній день- лише після введення протиботулінічної сироватки (двох доз) та надання відповідної кваліфікованої медичної допомоги стан потерпілої починає поліпшуватися: вона вже бачить, може сидіти, відновлюється процес ковтання, мовлення та інші функції систем організму.

Знання, настороженість та профілактика:

Оскільки, попри спалахові явища ботулізму в країні з 55-а потерпілими та 4-а смертельними випадками, настороженість щодо цього смертельно небезпечного отруєння все ж є низькою не лише серед населення, а і серед окремих медпрацівників, тому не буде зайвим знову нагадати і наголосити:

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) клостридії ботулінум. Цю бактерію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому може не змінюватися!

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Запам’ятайте: при підозрі у себе чи своїх рідних, знайомих хоча б кількох із зазначених симптомів – негайно звертайтесь до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вищеперелічених продуктів.

Як же запобігти захворюванню?

  • Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника, грунту (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, в’ялення, коптіння, запікання в домашніх умовах;
  • достатньо термічно обробляйте, додавайте необхідну кількість природних консервантів, дотримуйтесь технології приготування (зокрема, часу приготування та температури) при виготовленні продукції власноруч; . – для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою;
  • жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти- тридцяти хвилин, консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу; . – Не вживайте запліснявілі продукти, адже доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення клостридії.
  • не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових пристосованих умовах.

Дотримання цих елементарних правил допоможе Вам вберегтися від небезпеки, зберегти здоров’я та спокій.

Лікар з гігієни дітей та підлітків Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Надія Канарчук

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
555 переглядів в січні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Культура
Майстер-класи провідних фахівців кулінарного мистецтва, презентації тематичних страв, майстер-класи від шеф-кухарів від гостей з-закордону та іменитих гастрономічних закладів і розважальна програма – все це готує для кам’янчан і гостей міста фестиваль ресторанних технологій "BestCookFest-Podillia" з 28 лютого по 2 березня. Цього року, після Києва, Харкова та Львова, фестиваль приймає туристичний комплекс "Ксенія", що в с. Врублівці. Організаторами виступає...
Спорт
10-14 січня в столиці Угорщини місті Будапешті проходив Кубок Європи із сумо. Вітаємо студента Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка факультету фізичної культури Святослава Семикраса з перемогою на етапі Кубка Європи із сумо у ваговій категорії до 85 кг. Читайте також: "Юні кам'янецькі футболісти на турнірі у місті Чернівці"
Аналітика
Рішенням Верховного суду України, з 1 листопада змінено норми споживання газу для споживачів ПАТ "Хмельницькгаз", у яких не встановлені газові лічильники. Відтак, нововведення діятимуть лише для 3% (13,5 тис) споживачів газу Хмельниччини, адже 394,5 тис. клієнтів (97%) забезпечені обліковими пристроями. Встановлені нові норми відображають об'єктивний облік спожитого газу, тому, відповідно, стимулюватимуть споживачів встановлювати лічильники та економніше в...
Культура
Кам'янець-Подільський вкотре зацікавив всеукраїнські телеканали. 12 січня у ефірі телеканалу "УКРАЇНА" сюжет про Квітку на камені. Цим українським замком хотіли володіти турки, розквіту він досяг за поляків, але російське панування перетворило колись прекрасну споруду на тюрму. Кам’янець Подільський замок по праву називають перлиною Поділля. Цілий рік тут натовпи туристів. Чим живе твердиня зараз і які секрети приховує далі у рубриці "Україна інкогніто”.
Влада
Влада Кам'янця-Подільського продовжує пошуки місця витоку нафтопродуктів та ліквідацію наслідків розповсюдження речовини водоймами міста. Сьогодні, 15 січня, міський голова Михайло Сімашкевич на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук оприлюднив інформацію про стар ситуації з пошуком місця витоку нафтопродуктів. Запросили спеціалізовану з Києва компанію, яка сьогодні займається бурінням двох свердловин - в парку Героїв Євромайдану і в районі проспекту Г...
Спорт
Кам’янець-Подільська ДЮСШ №2 взяла участь у турнірі з футзалу пам'яті М. Брєєва та П. Сочнєва 3-4 січня у м. Чернівці. У турнірі взяли участь такі команти: "КРИСТАЛ" Чортків; "БУКОВИНА "Чурнівці, ДЮСШ-1 "ОСВІТА" Чернівці; ДЮСШ  ГОРОДЕНКА "СПОРТЛІДЕР +" Хмельницький; "БЕРДА" Чорнівка; "ЮНІСТЬ" Мамаївці. За результатами проведених ігор та набраних балів наша команда посіла четверте місце, повідомляє управління освіти і науки Кам'янець-Подільської міської рад...
Суспільство
В Кам'янці завершився перший етап програми соціального підприємництва  для ветеранів АТО. В грудні 2018 року  завершився перший етап  річного курсу розвитку підприємницької діяльності для бійців АТО та їх сімей. Програма Української Соціальної Академії, що проходить в Сумах і Кам'янці-Подільському,  покликана допомогти  ветеранам АТО відкрити власну справу та зробити крок до нових можливостей. До участі  були запрошені ветерани АТО, військовослужбовці Збро...
Різне
Вчора, 14 січня у телевізійному проекті "Стосується кожного" розповіли історію сім'ї із Кам'янця-Подільського. 48-річна Світлана Бевз із Кам’янець–Подільського тринадцять років тому всиновила новонародженого хлопчика, якого рідна мати лютневою ніччю кинула на снігу просто біля місцевої лікарні. До трьох років прийомні батьки і гадки не мали, які випробування чекають на них попереду. Роки по лікарнях, боротьба за кожен день життя. І щоразу нові невиліковні...
Спорт
Традиційно щорічно в районі підбиваються підсумки спортивного року. Тож 11 січня в залі засідань районної ради підсумовували спортивний рік - 2018. Кращих спортсменів Кам’янеччини привітали помічник народного депутата України Володимира Мельниченка Ірина Камінська, голова Кам’янець-Подільської районної державної адміністрації Василь Сукач, заступник голови районної ради Віктор Єрменчук та начальник відділу культури, туризму, молоді та спорту Кам’янець-Поді...