Син на руках доставив матір в лікарню: у жінки виявили ботулізм

Не минуло і місяця як на лікарняне ліжко відділення анестезіології та інтенсивної терапії Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні вночі 24 липня знову з діагнозом "Ботулізм" у важкому стані госпіталізована мешканка Дунаєвеччини Хмельницької області.

Важке отруєння запідозрив 18-літній син потерпілої, який вже на руках заніс матір до автомобіля, що доставив хвору до Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні. Черговий лікар зазначеного відділення відразу і безпомилково запідозрив ботулізм.

53-річна жінка вже не могла самостійно рухатись. не могла відкрити повіки, не могла ковтати, практично нічого не бачила (так як очі застеляв "густий туман"), не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану значно раніше передувала сильна блювота, "комок" в горлі, різке зниження тиску (аж до стану непритомності). Симптоми отруєння наростали різко. Про це повідомляє ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Що ж "звалило з ніг" зазвичай прудку жінку?

Як виявилося – м’ясна консерва, що була виготовлена власноруч із, вигодованої в своєму ж домашньому господарстві, кізочки. Вистачило одного тижня (протягом якого від дня виготовлення до вживання зберігався герметично закритий продукт) аби виробилась отрута (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум в безкисневому просторі банки.

Проявились симптоми отруєння вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Гостре та різке наростання вищезазначених симптомів свідчило про тяжке враження отрутою центральної нервової системи організму.

Рятівна протиботулінічна сироватка та кваліфікована медична допомога:

На сьогоднішній день- лише після введення протиботулінічної сироватки (двох доз) та надання відповідної кваліфікованої медичної допомоги стан потерпілої починає поліпшуватися: вона вже бачить, може сидіти, відновлюється процес ковтання, мовлення та інші функції систем організму.

Знання, настороженість та профілактика:

Оскільки, попри спалахові явища ботулізму в країні з 55-а потерпілими та 4-а смертельними випадками, настороженість щодо цього смертельно небезпечного отруєння все ж є низькою не лише серед населення, а і серед окремих медпрацівників, тому не буде зайвим знову нагадати і наголосити:

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) клостридії ботулінум. Цю бактерію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому може не змінюватися!

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Запам’ятайте: при підозрі у себе чи своїх рідних, знайомих хоча б кількох із зазначених симптомів – негайно звертайтесь до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вищеперелічених продуктів.

Як же запобігти захворюванню?

  • Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника, грунту (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, в’ялення, коптіння, запікання в домашніх умовах;
  • достатньо термічно обробляйте, додавайте необхідну кількість природних консервантів, дотримуйтесь технології приготування (зокрема, часу приготування та температури) при виготовленні продукції власноруч; . – для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою;
  • жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти- тридцяти хвилин, консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу; . – Не вживайте запліснявілі продукти, адже доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення клостридії.
  • не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових пристосованих умовах.

Дотримання цих елементарних правил допоможе Вам вберегтися від небезпеки, зберегти здоров’я та спокій.

Лікар з гігієни дітей та підлітків Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Надія Канарчук

Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
555 переглядів в березні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Пригоди
27 березня рятувальники 5 Державної пожежно-рятувальної частини м. Кам’янець-Подільський, двічі залучалися на ліквідацію пожеж сухої рослинності у селах: Нігин та Панівці. Загалом внаслідок займання знищено близько двох гектарів сухої рослинності, повідомляє  2 Державний пожежно-рятувальний загін ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Ймовірна причина виникнення загорянь, у двох випадках - необережність під час куріння. На щастя травмованих та загиблих в...
Новини компаній
Найбільший портал рейтингу digital-агентств назвав топ-100 компаній цифрового маркетингу. Упродовж 5 років сервіс «IT рейтинг UA» полегшує роботу з пошуку компанії для виконання digital-послуг. Щороку оновлюється рейтинг з найкращими компаніями України, яким ви зможете довірити будь-яке завдання.  Методологія рейтингу тут: https://it-rating.in.ua/methodology-rating У рейтинг Топ-100 digital-агентств України за 2019 рік увійшла компанія PAVLOV.UA. Компанія,...
Влада
Рішенням обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій визначено перелік місць, де створено моніторингові контрольно-пропускні пункти на період карантину. Прес-служба Хмельницької ОДА повідомляє, де облаштовані контрольно-пропускні пункти: м. Нетішин, вул. Солов’ївська, в напрямку м. Славута; м. Нетішин, вул. Енергетиків, кільце ХАЕС; с. Кам’янка (Ізяславський р-н), автодорога Р-26 "Остріг - Кременець"; смт Ямпіль (Білогі...
#хронікикарантинуКП
Сьогодні, 27 березня близько 21:00 у Хмельницькому підтвердили перший випадок COVID-19. Про це повідомила прес-служба Хмельницької міської ради на офіціному сайті. Оперативна інформація станом на 21:00. У Хмельницькому виявлено першого хворого з Covid-19. Стан хворого стабільний, середньої важкості. Експрес-тест, який робили цьому пацієнту раніше, давав негативний результат. По інших 5 підозрах, в тому числі і по тій, де експрес-тест дав сумнівно-позитивни...
Влада
З 1 квітня розпочинається другий етап реформування галузі охорони здоров’я, зокрема медицини вторинного рівня — системи поліклінік та районних і обласних лікарень. Одним із основних принципів реформи є зміна джерел фінансування медзакладів. На практиці це означає, що якщо раніше лікарні фінансувалися за рахунок субвенції з держбюджету за кількістю ліжкомісць, то з 1 квітня вони мають заробляти на себе самі. Іншими словами, лікувальні заклади будуть отримув...
Влада
26 березня під головуванням міського голови Михайла Сімашкевича і голови райдержадміністрації Анатолія Бернашевського відбулася спільна нарада щодо боротьби з коронавірусом. У засіданні взяли участь голова районної ради Віктор Кривак, профільні заступники очільників міста й району Сергій Бабій, Василь Сукач та Аракел Межлум’ян, представники галузі охорони здоров’я Кам’янеччини, повідомляє прес-служба Кам'янець-Подільської РДА. Зустріч мала на меті виробити...
#хронікикарантинуКП
Інформаційний бюлетень по коронавірусній інфекції за 26.03.2020 р. За даними Центру громадського здоров’я, станом на 27 березня в Україні 218 лабораторно підтверджених випадків COVID-19, з них 5 летальних, 4 пацієнта одужало. За добу було зафіксовано 62 нових випадки. Наразі коронавірусна хвороба виявлена: Вінницька область — 5 випадків; Волинська область — 2 випадки; Дніпропетровська область — 3 випадки; Донецька область — 2 випадки; Запорізька область —...
Освіта
ЗНО таки буде: основне, що потрібно знати майбутнім абітурієнтам. Для всіх, крім учнів 11 класів, навчальний рік закінчиться 1 липня. Важливе для школярів: Якщо навчання відновиться в травні, пробне ЗНО проведуть в травні, основне - після 20 червня. Вступна кампанія до вищих навчальних закладів розпочнеться не раніше серпня. Якщо навчання відновиться в червні, пробне ЗНО також в червні. Якщо навчання не відновиться в червні, у вересні пройдуть матеріал, як...
Здоров'я
Із поширенням в Україні коронавірусної інфекції все більше небайдужих людей долучається до фінансової підтримки медичних закладів. Серед них і підприємці. Повіомляє прес-служба Кам'янець-Подільської міської ради. Так, сьогодні завдяки фінансовій допомозі, яку надали "Преттль-Кабель" і "ІМОПРЕТТ", для міської лікарні на 100 тис. грн закуплено: 1200 шприців; 730 систем для інфузій; більше 2 тис. флаконів розчину натрію хлориду, низку медичних препаратів, на...
Відповідальний за розділ
Книш Маргарита
Журналісти сайту 3849.com.ua до ваших послуг.

Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Кам'янця-Подільського більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!
Телефон: +380977061073