Син на руках доставив матір в лікарню: у жінки виявили ботулізм

Не минуло і місяця як на лікарняне ліжко відділення анестезіології та інтенсивної терапії Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні вночі 24 липня знову з діагнозом "Ботулізм" у важкому стані госпіталізована мешканка Дунаєвеччини Хмельницької області.

Важке отруєння запідозрив 18-літній син потерпілої, який вже на руках заніс матір до автомобіля, що доставив хвору до Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні. Черговий лікар зазначеного відділення відразу і безпомилково запідозрив ботулізм.

53-річна жінка вже не могла самостійно рухатись. не могла відкрити повіки, не могла ковтати, практично нічого не бачила (так як очі застеляв "густий туман"), не могла чітко вимовляти слова. Цьому стану значно раніше передувала сильна блювота, "комок" в горлі, різке зниження тиску (аж до стану непритомності). Симптоми отруєння наростали різко. Про це повідомляє ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Що ж "звалило з ніг" зазвичай прудку жінку?

Як виявилося – м’ясна консерва, що була виготовлена власноруч із, вигодованої в своєму ж домашньому господарстві, кізочки. Вистачило одного тижня (протягом якого від дня виготовлення до вживання зберігався герметично закритий продукт) аби виробилась отрута (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум в безкисневому просторі банки.

Проявились симптоми отруєння вже через 6-8 годин після вживання небезпечного продукту. Гостре та різке наростання вищезазначених симптомів свідчило про тяжке враження отрутою центральної нервової системи організму.

Рятівна протиботулінічна сироватка та кваліфікована медична допомога:

На сьогоднішній день- лише після введення протиботулінічної сироватки (двох доз) та надання відповідної кваліфікованої медичної допомоги стан потерпілої починає поліпшуватися: вона вже бачить, може сидіти, відновлюється процес ковтання, мовлення та інші функції систем організму.

Знання, настороженість та профілактика:

Оскільки, попри спалахові явища ботулізму в країні з 55-а потерпілими та 4-а смертельними випадками, настороженість щодо цього смертельно небезпечного отруєння все ж є низькою не лише серед населення, а і серед окремих медпрацівників, тому не буде зайвим знову нагадати і наголосити:

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) клостридії ботулінум. Цю бактерію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому може не змінюватися!

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Запам’ятайте: при підозрі у себе чи своїх рідних, знайомих хоча б кількох із зазначених симптомів – негайно звертайтесь до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вищеперелічених продуктів.

Як же запобігти захворюванню?

  • Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника, грунту (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, в’ялення, коптіння, запікання в домашніх умовах;
  • достатньо термічно обробляйте, додавайте необхідну кількість природних консервантів, дотримуйтесь технології приготування (зокрема, часу приготування та температури) при виготовленні продукції власноруч; . – для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою;
  • жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти- тридцяти хвилин, консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу; . – Не вживайте запліснявілі продукти, адже доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення клостридії.
  • не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових пристосованих умовах.

Дотримання цих елементарних правил допоможе Вам вберегтися від небезпеки, зберегти здоров’я та спокій.

Лікар з гігієни дітей та підлітків Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України" Надія Канарчук

Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

24.05-26.05
"Кам’янець на Поділлі - український колорит" офіційно відкриває турсезон 2019 року. Квітка на камені відкрив свої двері містянам, гостям міста, туристам. Розваги, гастрономічні ярмарки, танцювальні та музичні конкурси – кожних вихідних інша програма. Фестивалі не вщухатимуть до самої осені. Та як провести ці вихідні? Команда сайту "3849.com.ua" розпочинає рубрику "Вихідні у Кам’янці-Подільському" для того, щоб ви знали куди піти, чим зайнятися та як розваж...
Суспільство
Починаючи із червня місяця, вводиться обмеження руху у денну пору доби для великовагових транспортних засобів, загальна маса яких - 24 т за температури повітря більше +28 ºС. Асфальтобетонне покриття, якого найбільше на українських дорогах, під дією високих температур стає більш пластичним, тому на ньому інтенсивно утворюється колійність, просідання, напливи та інші деформації, що призводить до руйнування дорожнього покриття, повідомляє прес-служба САД у Х...
Спорт
З 15 по 20 травня на леваді поблизу села Черче, Чемеровецького району, відбувся 57 Чемпіонат області зі спортивного туризму серед учнівської молоді. Чемпіонат складався з двох Кубків області: велосипедного та пішохідного туризму, повідомляє прес-служба ПНВО. У Кубку області з пішохідного туризму взяли участь 17 команд. Команда Кам’янець-Подільського позашкільного навчально-виховного об’єднання (директор Ілаш Н.М.) зайняла 4 підсумкове місце. На дистанції "...
Культура
Сьогодні, 24 травня, відбулася прес-конференція для ЗМІ щодо четвертого Міжнародного фестивалю стилю "РетроФест". Тож, відбудеться четвертий Міжнародний фестиваль стилю "РетроФест-2019" з 7 по 9 червня у Кам’янці-Подільському. Центр нашого міста, мов за сюжетом казки, опиниться на перетині епох серед вінтажних фуд-кортів, старовинних автомобілів і городян у костюмах 19-20 століття. А супер-герої й парові машини проекту СТІМПАНК доповнять цю атмосферу. Род...
Освіта
21-22 травня у приміщенні Кам'янець-Подільської міської ради та Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі проходило Всеукраїнський дебатний турнір серед учнів старших класів українських шкіл. Участь взяли школярі з 11 міст України: Ужгород, Авдіївка, Житомир, Жмеринка, Зіньків, Дрогобич, Южне,Скадовськ,Черкаси, Дунаївці та Кам'янець-Подільський. Головна мета проекту – формування у молодої людини вміння відстоювати...
Пригоди
21 травня о 13:46 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу вантажного автомобіля, що виникла на околиці села Руда Кам’янець-Подільського району. За вказаною адресою було скеровано чергове відділення рятувальників 6 Державної пожежно-рятувальної частини. Завдяки злагодженості та оперативності бійців вогонь вдалось швидко приборкати. Остаточна ліквідація пожежі відбулась о 14:02, повідомляє 2 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Ймо...
Освіта
Уже котрий раз гарною традицією стає зустріч представників ЗМІ з ректором Подільського державного аграрно-технічного університету, доктором економічних наук, професором, заслуженим працівником сільського господарства України Володимиром Васильовичем Іванишиним. 24-26 травня вищий аграрний заклад Поділля святкує свій 100-річний ювілей з Дня заснування. Так напередодні урочистостей, а саме 22 травня відбулася прес-конференція ректора із журналістами, щоб пре...
Освіта
У Податковому коледжі є доброю традицією проведення зустрічей зі школярами шкіл міста та району. Черговий захід реалізовано у формі судового засідання та фінансового квесту, який відбувся 17 травня. До участі в якому долучилися студенти і викладачі коледжу та учні 8-10-их класів Кам’янської ЗОШ I-ІІ ст., Кульчиєвецької ЗОШ І-ІІІ ст. та Мукшо-Китайгородського ліцею. У ході "засідання" розглядалася кримінальна справа за фактами вчинення хуліганських дій. Все...
Пригоди
21 травня, в селі Нігин, Кам'янець-Подільського району, горіла приватна господарча будівля. Площа загоряння склала близько 120 м.кв. Вогнеборці швидко приборкали полум'я. Ймовірна причина пожежі - необережне поводження з вогнем. Повідомляє Служба порятунку "101" Кам'янець-Подільський. Читайте також: "Хореографічна студія із Кам'янця-Подільського стала призером всеукраїнських змагань"
Новини по темі
З 1 червня вводиться обмеження руху для вантажівок
У Кам'янці-Подільському облаштовуватимуть соціальні з'їзди
Понад шість тисяч паспортів видано у Кам'янці з початку року
Туристів у Кам'янці рахуватимуть ретельніше
В Європу на авто: що треба знати водію
"Ревізор" у Кам'янці-Подільському: під об'єктивом "Троє в Каное" та "Франтъ"
Ремонт внутрішньобудинкових проїздів: на черзі Гордійчука,15 та Гунська,11
Представників громад Хмельниччини запрошують на конференцію "Культура і креативні індустрії як основа розумної стратегії розвитку малої території"
Школярі з 12 міст України змагаються у школярському дебатному турнірі у Кам'янці
У зв'язку з ремонтом тепломережі на деяких вулицях Кам'янця відсутня гаряча вода