Четверо жителів Камʼянеччини потрапили в лікарню з отруєнням

Фото: мережа "Інтернет"

Грибний сезон - в розпалі, розмаїття та кількість дикорослих грибів цього року в лісах, на ринках вражає... Але, на жаль, й грибні отруєння чатують...

З 31.07 по 05.08.2025р. на лікарняні ліжка "Багатопрофільної центральної районної лікарні" Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради вони вклали чотирьох осіб з двох громад кам’янеччини (одна жінка пенсійного віку у важкому стані була госпіталізована до відділення анестезіології та інтенсивної терапії, інші дві жінки пенсійного віку та молодий чоловік - до інфекційного відділення).

Три жінки-подруги пенсійного віку частувалися смачними смаженими грибочками за одним столом на сніданок (перед поїздкою на екскурсію до Кам’янця-Подільського). Молодий чоловік частувався грибною стравою у свого друга після роботи.

Грибні страви готувалися вдома з різних дикорослих грибів (серед яких добре знані: маремухи (офіційна назва "мухомор червоніючий"), синяки (гіропор березовий синіючий), сироїжки та ін.).

Вже за 45 хв (після вживання грибів) в однієї з жінок з’явилися: запаморочення, головний біль, невгамовна діарея, порушення координації рухів, двоїння в очах. В інших потерпілих за годину-півтори: нудота, невгамовне блювання, діарея, головний біль, а 26-літнього чоловіка найбільше турбував тривалий спастичний переймоподібний біль у шлунку.

Всім потерпілим надана необхідна медична допомога.

Але щоб уникнути важких отруєнь (а, іноді, й смерті),пам’ятаймо:

- не беріть до кошика незнайомого, сумнівного гриба;

не збирайте гриби на забруднених територіях (біля закинутих тракторних станів, приміщень для зберігання отрутохімікатів, біля худобомогильників, звалищ сміття тощо);

попередньо замочуйте, ретельно мийте гриби;

піддавайте подвійній тривалій термічній обробці, промиванню;

А також пригадаймо:

маремухи ("мухомори червоніючі" є умовно-їстівними грибами, й незрілі чи перезрілі їх представники легко сплутати з отруйними мухоморами;

Грибні страви – не дитяча їжа. Годувати стравами з дикорослих грибів дітей віком –до 12-и років – не варто;

Годувати ними дітей дошкільного віку – безрозсудливо та легковажно (адже, кожного року в реанімаційні відділення потрапляють малолітні дітки (навіть віком –до одного року), яких врятувати, на жаль, вдається дуже рідко…);

Не рекомендується вживати страви з дикорослих грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми;

Не рекомендується їх вживати літнім людям.

Майте на увазі:

Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися вже через 30-60 хвилин після їх вживання або пізніше (через 12 годин і більше).

Якщо після споживання грибних страв у вас чи у ваших рідних, знайомих з'явились: нудота, біль у шлунку, блювота, діарея, підвищення температури, запаморочення, похолодіння чи неслухняність кінцівок, судоми чи галюцинації (або лише частина із цих симптомів):

  • не зволікайте, звертайтеся до медиків, викликайте "швидку" і акцентуйте увагу медиків на вживанні грибів
  • якомога раніше промийте шлунок пийте багато води ( можна – підсоленої чи прохолодний чай),
  • прийміть сорбент (активоване вугілля чи інший) дотримуйтеся постільного режиму
  • не вживайте алкогольних напоїв, молочних та кисломолочних продуктів, бо це може ще прискорити всмоктування токсинів.

Будьте пильні, будьте розважливі і здорові!

Читайте також:"Камʼянчани втратили 188 тисяч гривень, довірившись шахраям".

Новини компаній
11:00, 27 листопада