
07:19, 14 серпня
Надійне джерело
Четверо жителів Камʼянеччини потрапили в лікарню з отруєнням

Фото: мережа "Інтернет"
Грибний сезон - в розпалі, розмаїття та кількість дикорослих грибів цього року в лісах, на ринках вражає... Але, на жаль, й грибні отруєння чатують...
З 31.07 по 05.08.2025р. на лікарняні ліжка "Багатопрофільної центральної районної лікарні" Слобідсько-Кульчієвецької сільської ради вони вклали чотирьох осіб з двох громад кам’янеччини (одна жінка пенсійного віку у важкому стані була госпіталізована до відділення анестезіології та інтенсивної терапії, інші дві жінки пенсійного віку та молодий чоловік - до інфекційного відділення).
Три жінки-подруги пенсійного віку частувалися смачними смаженими грибочками за одним столом на сніданок (перед поїздкою на екскурсію до Кам’янця-Подільського). Молодий чоловік частувався грибною стравою у свого друга після роботи.
Грибні страви готувалися вдома з різних дикорослих грибів (серед яких добре знані: маремухи (офіційна назва "мухомор червоніючий"), синяки (гіропор березовий синіючий), сироїжки та ін.).
Вже за 45 хв (після вживання грибів) в однієї з жінок з’явилися: запаморочення, головний біль, невгамовна діарея, порушення координації рухів, двоїння в очах. В інших потерпілих за годину-півтори: нудота, невгамовне блювання, діарея, головний біль, а 26-літнього чоловіка найбільше турбував тривалий спастичний переймоподібний біль у шлунку.
Всім потерпілим надана необхідна медична допомога.
Але щоб уникнути важких отруєнь (а, іноді, й смерті),пам’ятаймо:
- не беріть до кошика незнайомого, сумнівного гриба;
не збирайте гриби на забруднених територіях (біля закинутих тракторних станів, приміщень для зберігання отрутохімікатів, біля худобомогильників, звалищ сміття тощо);
попередньо замочуйте, ретельно мийте гриби;
піддавайте подвійній тривалій термічній обробці, промиванню;
А також пригадаймо:
маремухи ("мухомори червоніючі" є умовно-їстівними грибами, й незрілі чи перезрілі їх представники легко сплутати з отруйними мухоморами;
Грибні страви – не дитяча їжа. Годувати стравами з дикорослих грибів дітей віком –до 12-и років – не варто;
Годувати ними дітей дошкільного віку – безрозсудливо та легковажно (адже, кожного року в реанімаційні відділення потрапляють малолітні дітки (навіть віком –до одного року), яких врятувати, на жаль, вдається дуже рідко…);
Не рекомендується вживати страви з дикорослих грибів вагітним та жінкам, що годують грудьми;
Не рекомендується їх вживати літнім людям.
Майте на увазі:
Ознаки отруєння дикорослими грибами можуть проявитися вже через 30-60 хвилин після їх вживання або пізніше (через 12 годин і більше).
Якщо після споживання грибних страв у вас чи у ваших рідних, знайомих з'явились: нудота, біль у шлунку, блювота, діарея, підвищення температури, запаморочення, похолодіння чи неслухняність кінцівок, судоми чи галюцинації (або лише частина із цих симптомів):
- не зволікайте, звертайтеся до медиків, викликайте "швидку" і акцентуйте увагу медиків на вживанні грибів
- якомога раніше промийте шлунок пийте багато води ( можна – підсоленої чи прохолодний чай),
- прийміть сорбент (активоване вугілля чи інший) дотримуйтеся постільного режиму
- не вживайте алкогольних напоїв, молочних та кисломолочних продуктів, бо це може ще прискорити всмоктування токсинів.
Будьте пильні, будьте розважливі і здорові!
Читайте також:"Камʼянчани втратили 188 тисяч гривень, довірившись шахраям".
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Останні новини
Що очікує Україну до вступу в ЄС і як набуття членства вплине на кожного українця
Партнерський матеріал
11:00
19:40
Вчора
11:59
3 грудня
Зміни у сфері прав споживачів, екологія і транспорт: як Україна наближається до стандартів ЄС у повсякденні
Партнерський матеріал
11:00
2 грудня
Оголошення
11:57, 3 грудня
12:09, 27 листопада
12:09, 27 листопада
09:32, 29 листопада
12:09, 27 листопада
Коментарі