• Головна
  • На Кам'янеччині жінка захворіла на ботулізм, поївши домашнього паштету
20:58, 10 червня 2023 р.

На Кам'янеччині жінка захворіла на ботулізм, поївши домашнього паштету

Фото: uroburos

Фото: uroburos

На Хмельниччині зафіксували третій в цьому році випадок захворювання на ботулізм. Жителька Кам'янець-Подільського району звернулася до лікарів через тиждень після вживання зіпсованої м'ясної консерви.

Як розповіли в обласному центрі контролю та профілактики хвороб, 62-річна жінка куштувала домашній паштет із свинини 31 травня. Та тільки через тиждень із симптомами, притаманними ботулізму, звернулася до лікарів. Як виявилося, домашній делікатес, виготовлений ще минулого року,  просто зіпсувався. 

Восьмого червня жінку госпіталізували до інфекційного відділення центральної районної лікарні Слобідко-Кульчієвецької сільської ради Кам’янець-Подільського району. Проте вже через пару годин хвору направили в інфекційну лікарню Хмельницького, де медики ввели їй протиботулінічну сироватку. Наразі пацієнтка находиться під наглядом фахівців. Стан її здоров’я лікарі розцінюють, як середньої тяжкості.

За чотири місяці поточного року в Україні вже було зафіксовано 25 випадків захворювання на ботулізм. Серед них, зокрема, троє дітей та один випадок, на жаль, став летальним для дорослого.

У Центрі громадського здоров’я рекомендують громадянам бути особливо уважними до умов зберігання та приготування їжі влітку.

Нагадаємо, ботулізм - це харчове отруєння, що може призвести до тяжких наслідків. Причиною ботулізму найчастіше стають продукти домашнього консервування м'яса, риби, рідше - овочів. Також ботулізм може виникнути внаслідок споживання в'яленої чи копченої риби та будь-яких виробів з м'яса.

Потенційно небезпечними є усі консервовані продукти, які були погано вимиті, неправильно/недостатньо термічно оброблені, транспортувались або зберігались неналежним чином. Навіть консерви, у яких все гаразд з терміном придатності, виглядом і смаком, можуть бути зараженими: ботулізм не можна визначити за кольором або смаком, мікроорганізм, який спричиняє хворобу, не псує продукти, - пояснюють у Центрі громадського здоров’я.

Перші симптоми захворювання найчастіше виникають через 12–24 год після споживання зараженої їжі. Водночас, симптоми так само можуть виникнути раніше (уже через 2 год) або значно пізніше (4 доби і більше). Що важче захворювання, то коротший інкубаційний період.

Симптоми ботулізму:

  • порушення близького зору - ви не можете читати текст, але добре бачите предмети;
  • сильно виражена сухість у роті;
  • важко говорити (голос стає тихим, гугнявим або пропадає);
  • підвищена стомлюваність, м’язова слабкість;
  • запаморочення;
  • короткочасні ознаки ураження травної системи (нудота, блювання, послаблення випорожнень), а потім - стадія парезу кишківника (здуття живота, закреп);
  • ураження м’язів шиї та кінцівок.

Неврологічна симптоматика триває кілька днів і супроводжується загальнотоксичним синдромом - хворі скаржаться на сильний головний біль, запаморочення, безсоння, загальну слабкість, підвищення температури тіла. У важких випадках пацієнтів турбує відчуття нестачі повітря, тягар в грудній клітці, дихання стає поверхневим. Розвивається дихальна недостатність, що є причиною смерті при ботулізмі.

За найменшої підозри на ботулізм негайно зверніться до лікаря. Госпіталізація обов’язкова незалежно від тяжкості перебігу захворювання.

Читайте також: "На Кам'янеччині затримали "закладчика" з товаром".

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#захворювання #ботулізм #лікарі #консерви #госпіталізація #здоров'я
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...