На Кам'янеччині зафіксували випадок ботулізму: як вберегтися від інфекції

За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.

Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20 червня цього року на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.

Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, "туман" перед очима, "неслухняність" повік (так як вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.

Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.

Що ж являє собою ця хвороба та як її уникнути?

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум. Ця отрута є одної із найсильніших в природі, за отруту гримучої змії вона активніша в сотні тисяч раз. Тому смертельна доза для людини дуже мізерна – всього 0,3 мікрограма.

Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому не змінюється!

Захворювання (отруєння) розпочинається гостро: різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється "туман" або "сітка" перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являється значна сухість в роті, порушується ковтання, вимова, з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, має місце діарея, болі в животі, можлива блювота.

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів – слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вище перелічених продуктів. Повідомляє лікар з гігієни дітей та підлітків Н. Канарчук Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу для ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Як же запобігти захворюванню?

Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах. Для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою.

Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу.

Доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення. Громадянам важливо усвідомити, що не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових умовах, а також ретельно очищати, достатньо термічно обробляти, додавати необхідну кількість природних консервантів при приготуванні зазначеної продукції власноруч.

Підприємцям та підприємствам важливо проникнутись відповідальністю за дотримання технології приготування та гігієнічних вимог в процесі виробництва харчових продуктів. Адже, від цього залежить не лише здоров’я, а, інколи, і життя людини.

Читайте також: "Кам'янчан просять кип'ятити воду перед вживанням"

ботулізм кам'янець
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
10.67 дуже добре
Автор
10
(1 оцінка)
Актуальність
12
(1 оцінка)
Викладення
10
(1 оцінка)
614 переглядів в березні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Спорт
20-23 березня в м. Досі (Катар) відбувся етап Кубку світу зі спортивної гімнастики на окремих снарядах. На ньому випускник Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка Ігор Радівілов посів друге місце в опорному стрибку з результатом 14,916. Вітаємо Ігоря та бажаємо нових спортивних успіхів! Читайте також: "У Кам'янці стартував весняний військовий призов"
Суспільство
Комплексна система відеонагляду запрацювала у Довжоцькій громаді. Програму присутнім презентував Довжоцький сільський голова Руслан Рябий. Він повідомив, що нині у с. Довжок діють шість камер відеоспостереження, дві з яких - аналітичні, вони розпізнають номерні знаки автомобілів. Камери встановлені на перехресті поблизу спиртзаводу та навчальних закладів. Відтак завдяки відеонагляду здійснюється оперативний цілодобовий контроль ситуації на вулицях і об'єкт...
Суспільство
З березня по червень 2019 року включно в Україні та Кам’янці-Подільському зокрема розпочинаються заходи строкової військової служби до лав національної армії. Як повідомив військовий комісар Кам’янець-Подільського об’єднаного міського військового комісаріату Володимир Возний: Призовні комісії почнуть працювати з першого квітня. Відправка молодого поповнення на навчання здійснюватиметься з восьмого квітня. Повістку отримують громадяни віком від 18 до 27 рок...
Суспільство
З 1 квітня вступають в силу нові ДБН щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення. 29 грудня 2018 року Мінрегіон опублікував нові державні будівельні норми щодо обов’язкового створення безбар’єрного простору в Україні для маломобільних груп населення, а саме ДБН В.2.2-40:2018 "Будинки і споруди. Інклюзивність будівель і споруд. Основні положення". Норми офіційно вступлять в силу з 1 квітня 2019 року. Заступ...
Освіта
Днями завершився ІV етап Всеукраїнської олімпіади з польської мови і літератури. Цього року учасників гостинно приймало м. Рівне. Анастасія Гогенко, здобувач освіти 9 класу НВК №13 м. Кам'янця-Подільського, яка входила до складу команди юних знавців польської мови і літератури Хмельницької області, посіла друге місце. Повідомляє міська рада. Вітаємо з перемогою, бажаємо подальших успіхів! Читайте також: "Задля кам'янчанки Вікторії Олійник Монатік змінив п...
Кримінал
Патрулюючи вулиці міста, працівники групи реагування патрульної поліції спільно з інспектором ювенальної превенції виявили на проїжджій частині малолітніх дітей на квадроциклі. Діти рухалися без супроводу дорослих в загальному потоці автомобілей. Шановні батьки, купуючи дітям такі подарунки, не забувайте про правила дорожнього руху! Діти на проїжджій частині можуть бути лише пішоходами або ж пасажирами. Повідомляє Кам'янець-Подільський відділ поліції. На г...
Культура
Учора на телеканалі "1+1" відбувся 10 випуск шоу "Голос країни-9". Після запеклих вокальних боїв учасники команд зіркових тренерів зійшлися в так званих нокаутах і поборолися за місця в прямих ефірах. Цю маленьку перемогу здобула і співачка з Кам’янця-Подільського Вікторія Олійник. Дівчина остання з команди Монатіка вийшла на сцену. Її зоряний тренер не зміг знайти в собі сили і не взяти в прямі ефіри її або Аліну Підлужну, яка сиділа на четвертому кріслі...
Спорт
21-24 березня м. Кишинів пройшов Кубок Республіки Молдова з кікбоксингу WAKO, в якому взяли участь 700 учасників. Нашу країну представляли вихованці ДЮСШ №2. Золото та Кубок вибороли Осецька Антоніна (56 кг, к-1), Охотник Олександра (60 кг, к-1), Кондратова Жанна (55 кг, кік лайт), Кобилецька Марія (60 кг, кік лайт). Про це йдеться на сторінці ДЮСШ №2 у Facebook. Тренуються спортсмени під керівництвом Заслуженого тренера України Анатолія Лабатюка. Спортсме...
Різне
У середу, 27 березня, відбудеться прес-ланч від ВІ "Активна Громада" Інституту "Республіка" для представників ЗМІ. На зустрічі активісти спільно з ГО "Центр UA" презентуватимуть результати аналізу передвиборчих програм топ-10 кандидатів у президенти. Початок: о 12:00. Місце: Кав’ярня "Bon Bon", (вул. Соборна, 5). Менше двох тижнів залишилося до президентських виборів. І перш ніж зробити свій вибір, варто ознайомитися із офіційними документами кандидатів на...