На Кам'янеччині зафіксували випадок ботулізму: як вберегтися від інфекції

За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.

Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20 червня цього року на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.

Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, "туман" перед очима, "неслухняність" повік (так як вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.

Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.

Що ж являє собою ця хвороба та як її уникнути?

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум. Ця отрута є одної із найсильніших в природі, за отруту гримучої змії вона активніша в сотні тисяч раз. Тому смертельна доза для людини дуже мізерна – всього 0,3 мікрограма.

Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому не змінюється!

Захворювання (отруєння) розпочинається гостро: різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється "туман" або "сітка" перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являється значна сухість в роті, порушується ковтання, вимова, з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, має місце діарея, болі в животі, можлива блювота.

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів – слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вище перелічених продуктів. Повідомляє лікар з гігієни дітей та підлітків Н. Канарчук Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу для ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Як же запобігти захворюванню?

Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах. Для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою.

Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу.

Доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення. Громадянам важливо усвідомити, що не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових умовах, а також ретельно очищати, достатньо термічно обробляти, додавати необхідну кількість природних консервантів при приготуванні зазначеної продукції власноруч.

Підприємцям та підприємствам важливо проникнутись відповідальністю за дотримання технології приготування та гігієнічних вимог в процесі виробництва харчових продуктів. Адже, від цього залежить не лише здоров’я, а, інколи, і життя людини.

Читайте також: "Кам'янчан просять кип'ятити воду перед вживанням"

ботулізм кам'янець
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
10.67 дуже добре
Автор
10
(1 оцінка)
Актуальність
12
(1 оцінка)
Викладення
10
(1 оцінка)
613 переглядів в січні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Влада
Уже рік пройшов, як розпочала свою роботу новостворена Староушицька селищна об’єднана територіальна громада. І саме 4 січня 2018 року відбулася перша сесія VII скликання, де урочисто до своїх обов’язків голови приступив Тимчук Анатолій Сергійович. Саме йому жителі всієї громади довірили керівництво селищною радою. Першим завданням стало налагодження роботи всіх структур, повідомляє прес-служба Староушицької ОТГ. Голова Анатолій Тимчук звітує про зроблене т...
Пригоди
17 січня о 10:54 до Служби порятунку "101" поступило повідомлення про те,  що на на автодорозі сполученням Кам’янець-Подільський - Білогір’я  між селеми Почапенці та Кугаївці Чемеровецького району сталась дорожньо-транспортна пригода - за участю автомобіля "ВАЗ 21099" та вантажівки "Газель". Особовим складом чергового караулу 20-ї державної пожежно-рятувальної частини здійснено роботи по відключенню акумуляторних батарей та змивання паливно-мастильних мате...
Суспільство
Чинним законодавством передбачено, що кожна сім’я, в якій народилася дитина, має право отримати державну допомогу при її народженні. Держава надає підтримку, але і залишає за собою право перевіряти цільове використання цих грошей. Протягом 2018 року до міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді від Департаменту соціального захисту населення надійшло 691 повідомлення про призначення державної допомоги при народженні дитини, повідомляє прес-...
Здоров'я
У зв'язку, із ситуацією захворюваності на ГРВІ та грип у Кам'янці-Подільському продовжили канікули. Сьогодні, 18 січня, міський голова Михайло Сімашкевич на своїй сторінці у соціальній мережі Фейсбук оприлюднив інформацію про продовження канікул для школярів: Змушені продовжити карантинні заходи у школах ще на тиждень. Порівняно з минулим тижнем епідпоріг захворюваності на ГРВІ та грип трохи зменшився, хоч все одно перевищений на 39,9%. Але турбує ріст пок...
Спорт
11-16 січня в Києві відбувся відкритий зимовий чемпіонат України з кульової стрільби у приміщенні. В чемпіонаті взяли участь троє студентів Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка факультету фізичної культури. Зокрема, Дмитро Омельяненко тричі став чемпіоном у вправах ГП-6ч (ком.), МГ-9ч (ком.) та МГ-6 (ком.); Владислав Ковтун виборов дві срібні медалі у вправах МГ-6 (ком.), МГ-9ч (ком.) та бронзову у вправі ГП-6ч (ком); Кирил...
Пригоди
Дорожньо-транспортна пригода сталася 16 січня близько 17:50 години на автодорозі "Житомир — Чернівці" поблизу села Скаржинці Ярмолинецького району. Наразі встановлено, що 36-річний хмельничанин на автомобілі "Фіат Скудо" виїхав на смугу зустрічного руху та допустив лобове зіткнення з автомобілем "ЗАЗ Таврія" під керуванням 31-річного жителя Хмельницького, повідомляє сектор комунікації поліції Хмельницької області. У результаті ДТП водій та 23-річний пасажи...
Культура
Сьогодні, 17 січня, у переддень Другого Святвечора до військовослужбовців Центру розмінування Головного управління оперативного забезпечення Збройних Сил України завітали працівники та вихованці підшефного дошкільного навчального закладу №17 "Світлячок" міста Кам’янець-Подільській, аби поздоровити військових із святами. Діти щедрували, співали українських пісень та розіграли невелику виставу. Учасники були одягнені в традиційне святкове вбрання. Із веселих...
Новини компаній
Технології постійно розвиваються, вони роблять наше життя комфортніше, безпечніше і цікавіше. Медицина також не стоїть на місці. Сучасний безконтактний термометр для вимірювання температури - це пристрій, який в недалекому майбутньому замінить всі ртутні і електронні термометри в кожній родині. Чому ртутні та електронні термометри відходять у минуле? Ртутні моделі йдуть в минуле з кількох причин: незручність вимірювання, треба довго чекати на результат, а...
Кримінал
У період з 8 по 13 січня під час здійснення рибоохоронних заходів інспектори Хмельницького рибоохоронного патруля виявили 23 од. заборонених знарядь лову. Серед них шість сітних "екранів" та 17 сіток, загальною довжиною 1 155 метрів. Для прикладу, восьмого січня під час рейду на р. Вовк, поблизу с. Гатна, що у Деражнянському районі інспектори помітили рибалку, який здійснював вилов риби забороненим знаряддям лову – сіткою. У знаряддя лову потрапило півкіло...