На Кам'янеччині зафіксували випадок ботулізму: як вберегтися від інфекції

За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.

Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20 червня цього року на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.

Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, "туман" перед очима, "неслухняність" повік (так як вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.

Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.

Що ж являє собою ця хвороба та як її уникнути?

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум. Ця отрута є одної із найсильніших в природі, за отруту гримучої змії вона активніша в сотні тисяч раз. Тому смертельна доза для людини дуже мізерна – всього 0,3 мікрограма.

Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому не змінюється!

Захворювання (отруєння) розпочинається гостро: різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється "туман" або "сітка" перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являється значна сухість в роті, порушується ковтання, вимова, з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, має місце діарея, болі в животі, можлива блювота.

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів – слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вище перелічених продуктів. Повідомляє лікар з гігієни дітей та підлітків Н. Канарчук Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу для ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Як же запобігти захворюванню?

Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах. Для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою.

Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу.

Доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення. Громадянам важливо усвідомити, що не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових умовах, а також ретельно очищати, достатньо термічно обробляти, додавати необхідну кількість природних консервантів при приготуванні зазначеної продукції власноруч.

Підприємцям та підприємствам важливо проникнутись відповідальністю за дотримання технології приготування та гігієнічних вимог в процесі виробництва харчових продуктів. Адже, від цього залежить не лише здоров’я, а, інколи, і життя людини.

Читайте також: "Кам'янчан просять кип'ятити воду перед вживанням"

ботулізм кам'янець
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
10.67 дуже добре
Автор
10
(1 оцінка)
Актуальність
12
(1 оцінка)
Викладення
10
(1 оцінка)
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

24.05-26.05
"Кам’янець на Поділлі - український колорит" офіційно відкриває турсезон 2019 року. Квітка на камені відкрив свої двері містянам, гостям міста, туристам. Розваги, гастрономічні ярмарки, танцювальні та музичні конкурси – кожних вихідних інша програма. Фестивалі не вщухатимуть до самої осені. Та як провести ці вихідні? Команда сайту "3849.com.ua" розпочинає рубрику "Вихідні у Кам’янці-Подільському" для того, щоб ви знали куди піти, чим зайнятися та як розваж...
Суспільство
Починаючи із червня місяця, вводиться обмеження руху у денну пору доби для великовагових транспортних засобів, загальна маса яких - 24 т за температури повітря більше +28 ºС. Асфальтобетонне покриття, якого найбільше на українських дорогах, під дією високих температур стає більш пластичним, тому на ньому інтенсивно утворюється колійність, просідання, напливи та інші деформації, що призводить до руйнування дорожнього покриття, повідомляє прес-служба САД у Х...
Спорт
З 15 по 20 травня на леваді поблизу села Черче, Чемеровецького району, відбувся 57 Чемпіонат області зі спортивного туризму серед учнівської молоді. Чемпіонат складався з двох Кубків області: велосипедного та пішохідного туризму, повідомляє прес-служба ПНВО. У Кубку області з пішохідного туризму взяли участь 17 команд. Команда Кам’янець-Подільського позашкільного навчально-виховного об’єднання (директор Ілаш Н.М.) зайняла 4 підсумкове місце. На дистанції "...
Культура
Сьогодні, 24 травня, відбулася прес-конференція для ЗМІ щодо четвертого Міжнародного фестивалю стилю "РетроФест". Тож, відбудеться четвертий Міжнародний фестиваль стилю "РетроФест-2019" з 7 по 9 червня у Кам’янці-Подільському. Центр нашого міста, мов за сюжетом казки, опиниться на перетині епох серед вінтажних фуд-кортів, старовинних автомобілів і городян у костюмах 19-20 століття. А супер-герої й парові машини проекту СТІМПАНК доповнять цю атмосферу. Род...
Освіта
21-22 травня у приміщенні Кам'янець-Подільської міської ради та Подільському спеціальному навчально-реабілітаційному соціально-економічному коледжі проходило Всеукраїнський дебатний турнір серед учнів старших класів українських шкіл. Участь взяли школярі з 11 міст України: Ужгород, Авдіївка, Житомир, Жмеринка, Зіньків, Дрогобич, Южне,Скадовськ,Черкаси, Дунаївці та Кам'янець-Подільський. Головна мета проекту – формування у молодої людини вміння відстоювати...
Пригоди
21 травня о 13:46 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу вантажного автомобіля, що виникла на околиці села Руда Кам’янець-Подільського району. За вказаною адресою було скеровано чергове відділення рятувальників 6 Державної пожежно-рятувальної частини. Завдяки злагодженості та оперативності бійців вогонь вдалось швидко приборкати. Остаточна ліквідація пожежі відбулась о 14:02, повідомляє 2 ДПРЗ ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Ймо...
Освіта
Уже котрий раз гарною традицією стає зустріч представників ЗМІ з ректором Подільського державного аграрно-технічного університету, доктором економічних наук, професором, заслуженим працівником сільського господарства України Володимиром Васильовичем Іванишиним. 24-26 травня вищий аграрний заклад Поділля святкує свій 100-річний ювілей з Дня заснування. Так напередодні урочистостей, а саме 22 травня відбулася прес-конференція ректора із журналістами, щоб пре...
Освіта
У Податковому коледжі є доброю традицією проведення зустрічей зі школярами шкіл міста та району. Черговий захід реалізовано у формі судового засідання та фінансового квесту, який відбувся 17 травня. До участі в якому долучилися студенти і викладачі коледжу та учні 8-10-их класів Кам’янської ЗОШ I-ІІ ст., Кульчиєвецької ЗОШ І-ІІІ ст. та Мукшо-Китайгородського ліцею. У ході "засідання" розглядалася кримінальна справа за фактами вчинення хуліганських дій. Все...
Пригоди
21 травня, в селі Нігин, Кам'янець-Подільського району, горіла приватна господарча будівля. Площа загоряння склала близько 120 м.кв. Вогнеборці швидко приборкали полум'я. Ймовірна причина пожежі - необережне поводження з вогнем. Повідомляє Служба порятунку "101" Кам'янець-Подільський. Читайте також: "Хореографічна студія із Кам'янця-Подільського стала призером всеукраїнських змагань"