На Кам'янеччині зафіксували випадок ботулізму: як вберегтися від інфекції

За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.

Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20 червня цього року на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.

Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, "туман" перед очима, "неслухняність" повік (так як вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.

Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.

Що ж являє собою ця хвороба та як її уникнути?

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум. Ця отрута є одної із найсильніших в природі, за отруту гримучої змії вона активніша в сотні тисяч раз. Тому смертельна доза для людини дуже мізерна – всього 0,3 мікрограма.

Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому не змінюється!

Захворювання (отруєння) розпочинається гостро: різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється "туман" або "сітка" перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являється значна сухість в роті, порушується ковтання, вимова, з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, має місце діарея, болі в животі, можлива блювота.

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів – слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вище перелічених продуктів. Повідомляє лікар з гігієни дітей та підлітків Н. Канарчук Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу для ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Як же запобігти захворюванню?

Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах. Для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою.

Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу.

Доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення. Громадянам важливо усвідомити, що не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових умовах, а також ретельно очищати, достатньо термічно обробляти, додавати необхідну кількість природних консервантів при приготуванні зазначеної продукції власноруч.

Підприємцям та підприємствам важливо проникнутись відповідальністю за дотримання технології приготування та гігієнічних вимог в процесі виробництва харчових продуктів. Адже, від цього залежить не лише здоров’я, а, інколи, і життя людини.

Читайте також: "Кам'янчан просять кип'ятити воду перед вживанням"

ботулізм кам'янець
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
10.67 дуже добре
Автор
10
(1 оцінка)
Актуальність
12
(1 оцінка)
Викладення
10
(1 оцінка)
533 перегляди у вересні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Новини компаній
Діти дорослішають на диво швидко. І все раніше і раніше починають прагнути до самостійності. Самостійно ходити в секцію, повертатися зі школи або грати на вулиці без нагляду. Навіть самий самовідданий батько не в змозі бути з дитиною кожну хвилину. Але для кожного з батьків завжди важливо знати, що дитина в безпеці. Смарт-годинник для дітей вирішують цю проблему. Вони дозволяють не тільки знати, де дитина, але і як і з ким він спілкується. Це сучасний кори...
Екологія
17 вересня співробітники НПП "Подільські Товтри" спільно з працівниками регіонального офісу водних ресурсів у Хмельницькій області та учнями Подільського центру ПТО долучилися до природоохоронної акції "Я прибрав – Твоя черга!". Акцію присвячено Міжнародному дню чистих берегів річок, морів та океанів (International Clean Beach Day). Волонтерами було здійснено прибирання берегів р. Смотрич в межах м. Кам’янця-Подільського. Загалом було зібрано різноманітні...
Спорт
15-16 вересня в м. Кам'янець-Подільський відбувся третій відкритий регіональний турнір з тенісу серед юнаків та дівчат віком до 10 років пам'яті тренера-викладача ДЮСШ №2 Б.Г. Фельгіна. В турнірі взяли участь тенісисти з Чернівців, Вінниці, Львова, Рівного,  Тернополя, Луцька, Хмельницького та Кам'янця-Подільського. Природа порадувала своєю сонячною погодою та гарним настроєм. Тенісисти показали  високий рівень підготовки та гарну гру. Так, місця розподіли...
Суспільство
Завершився III Міжнародний фестиваль-конкурс молодих виконавців естрадної пісні "ВЕРНІСАЖ. ЕнергоФест" у Нетішині. Фестиваль музики і мистецтва поєднав унікальні голоси юних талантів і сучасну українську пісню, яскраві емоції і враження. Велика сцена, професійна музична апаратура, більше 100 учасників, зіркове журі, відомі українські вокалісти – саме так виглядав  фестиваль-конкурс естрадної пісні, метою якого було об’єднати творчу молодь та надати поштовх...
Спорт
13-14 вересня в ДЮСШ №2 проводилась відкрита першість з боксу серед 4-х вікових груп 2001 -2002 р.н., 2003-2004 р.н., 2005-2006 р.н., 2007-2008 р.н. У змаганнях взяли участь 50 учасників. Учасники позмагалися та випробували свої сили у дружніх поєдинках.  Переможцями стали: Вадим Повх, Дмитро Ткачук, Ілля Шимко, Артур Ковальський, Андрій Бурдельний, Сабіна Новосад, Юрій Катеренчук, Михайло Смоляк, Ангеліна Адамович, Єгор Горох, Андрій Челядін, Даніїл Кирил...
Суспільство
"ЛаVка" - це новий простір для активних кам’янчан, покликаний об’єднати молодь для реалізації спільних проектів та ідей. Уже цього четверга об 11:00 центр відкриє свої двері. Розташувався він на другому поверсі приміщення міського стадіону. Нагадаємо, що ініціаторами і авторами цієї ідеї стала ГО "Кам’яний острів", яка перемогла в другому конкурсі молодіжних проектів в рамках програми розвитку молодіжної політики в м. Кам’янець-Подільський до 2020 року "Мо...
Пригоди
19 вересня о 01:19 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу, що виникла в недіючому приміщенні поліклініки районної лікарні у с. Оринин Кам’янець-Подільського району. За вказаною адресою негайно було направлено чергові відділення рятувальників 6 та 5 Державних пожежно-рятувальних частин. На момент прибуття підрозділів полум’ям було охоплено дві кімнати будівлі. Бійці ДСНС одразу подали стволи на гасіння. Пожежу площею 36 кв.м було локаліз...
Новини компаній
Останні екземпляри книги "Маріуполь. Останній форпост". Перевидання не буде. Поспішайте купити чесну книгу про події 2014-2015 років в Маріуполі і Приазов'ї. "Маріуполь. Останній форпост" - читають в Празі та Відні, Берліні та Тбілісі, Луцьку і Тернополі, Києві та Львові, Донецьку та Краматорську. Книга говорить голосом тих, хто бачив, чув і сам був учасником страшних і трагічних подій 2014 - 2015 років в Маріуполі. У ній немає оціночних суджень - тільки ф...
Суспільство
У Хмельницької області активізувались телефонні шахраї, які, представляючись працівниками фіскальної служби,  вимагають у посадових осіб суб’єктів господарської діяльності кошти за непроведення перевірки фінансової діяльності суб’єктів господарювання, або за здійснення інших неправомірних дій. При цьому аферисти пропонують представникам бізнесу перерахувати грошові кошти на карткові рахунки. У разі невиконання зазначених вимог погрожують "великими проблема...