На Кам'янеччині зафіксували випадок ботулізму: як вберегтися від інфекції

За даними МОЗ з початку 2018 року в Україні зареєстровано 46 випадків ботулізму з 53-а потерпілими, 4 з яких врятувати не вдалося.

Не оминув ботулізм і Кам′янеччину. 20 червня цього року на лікарняне ліжко інфекційного відділення Кам′янець-Подільської центральної районної лікарні 59-річного чоловіка вклала консервована жирна свинина (топлена підчеревина), яка була виготовлена його власними руками, зберігалася в холодильнику протягом місяця.

Отруєння проявилося через шість годин після вживання продукту (блювотою, розладами травної системи). Захворілий скаржився на різке погіршення зору, "туман" перед очима, "неслухняність" повік (так як вони не хотіли відкриватись), значну сухість в роті, порушення ковтання, закрепи. В подальшому порушилась і вимова.

Лише після введення протиботулінічної сироватки (трьох доз) та надання відповідної медичної допомоги стан потерпілого почав поліпшуватися.

Що ж являє собою ця хвороба та як її уникнути?

Виникає це важке харчове отруєння внаслідок споживання продукції, що містить отруту (або токсини) бактерії – клостридія ботулінум. Ця отрута є одної із найсильніших в природі, за отруту гримучої змії вона активніша в сотні тисяч раз. Тому смертельна доза для людини дуже мізерна – всього 0,3 мікрограма.

Клостридію та її спори можуть містити практично всі харчові продукти, що забруднені ґрунтом або ж вмістом кишківника тварин, птахів, риб.

Саме спори надзвичайно стійкі до дії хімічних та фізичних факторів: витримують кип’ятіння протягом п’яти годин, тривале висушування, глибоке заморожування, високі концентрації кухонної солі та оцту, спокійно переносять в’ялення, коптіння, стерилізацію в домашніх умовах і гинуть лише через тридцять хвилин автоклавування при температурі сто двадцять градусів Цельсія, яке під силу лише промисловим підприємствам.

Виживши або вцілівши в товщі великого шматка домашньої копченої шинки, ковбаси, в’яленої, соленої риби, або ж під кришкою герметично закритої банки домашніх грибних, рибних, м’ясних або овочевих консервів (тобто, там де нема або дуже мало кисню), клостридія починає розмножуватись та виробляти токсини (або отруту).

Найпідступнішим є те, що ані смак, ані запах, ані зовнішній вигляд продукту при цьому не змінюється!

Захворювання (отруєння) розпочинається гостро: різко погіршується зір аж до неможливості читання, з’являється "туман" або "сітка" перед очима, можливе двоїння предметів, повіки перестають слухатись; з’являється значна сухість в роті, порушується ковтання, вимова, з’являються розлади дихання, все це може супроводжувати сильний головний біль, головокружіння, має місце діарея, болі в животі, можлива блювота.

Якщо при перших проявах хвороби не надати спеціалізованої допомоги та не ввести протиботулінічну сироватку, може наступити смерть від паралічу дихальних м’язів.

Тому, при підозрі у себе хоча б кількох із зазначених симптомів – слід негайно звертатись до лікаря, акцентуючи увагу на появі характерних симптомів та вживанні вище перелічених продуктів. Повідомляє лікар з гігієни дітей та підлітків Н. Канарчук Кам’янець-Подільського міськрайонного відділу для ДУ "Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України".

Як же запобігти захворюванню?

Слід ретельно очищати продукти від ґрунту (якщо це гриби чи овочі), очищати від вмісту кишківника (якщо це риба чи м’ясо) та належно мити продукти, які готуються для консервування, соління, запікання в домашніх умовах. Для перестрахування готові консерви безпосередньо перед вживанням рекомендується піддати термічній обробці, оскільки отрута клостридії руйнується при кип’ятінні, смаженні, тушкуванні під кришкою.

Жирні м’ясні консерви обов’язково кип’ятити не менше двадцяти тридцяти хвилин. Консервацію на зразок зеленого горошку, болгарського перцю можна проварити в каструлі у складі супу чи борщу.

Доведено, що наявність плісняви підсилює токсиноутворення. Громадянам важливо усвідомити, що не варто купувати домашню консервацію, солену, копчену, в’ялену рибну, грибну, м’ясну, овочеву продукцію в місцях стихійної торгівлі, на ринках, бо ця продукція була виготовлена "чужими руками" в домашніх чи непромислових умовах, а також ретельно очищати, достатньо термічно обробляти, додавати необхідну кількість природних консервантів при приготуванні зазначеної продукції власноруч.

Підприємцям та підприємствам важливо проникнутись відповідальністю за дотримання технології приготування та гігієнічних вимог в процесі виробництва харчових продуктів. Адже, від цього залежить не лише здоров’я, а, інколи, і життя людини.

Читайте також: "Кам'янчан просять кип'ятити воду перед вживанням"

10.67 дуже добре
Автор
10
(1 оцінка)
Актуальність
12
(1 оцінка)
Викладення
10
(1 оцінка)
499 переглядів у липні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував
Таки да...
12.0

Відгуки та коментарі

Написати відгук
Написати коментар

Відгук - це думка або оцінка людей, які бажають передати досвід або враження іншим користувачам нашого сайту з обов'язковою аргументацією залишеного відгука. Ваш відгук допоможе багатьом прийняти правильне рішення Коментарі призначені для спілкування та обговорення, а також для роз'яснення питань, що цікавлять

Не дозволяється: використання ненормативної лексики, погроз або образ; безпосереднє порівняння з іншими конкуруючими компаніями; безпідставні заяви, що ображають діяльність компанії і / або її послуги; розміщення посилань на сторонні інтернет-ресурси; реклама та самореклама.

Введіть email:
Ваш e-mail не відображатиметься на сайті
або Авторизуйтесь , для написання відгуку
Автор
0/12
Актуальність
0/12
Викладення
0/12
Відгук:
Завантажити фото:
Вибрати

Коментарі призначені для обговорення, обговорення, вияснення цікавих питань. Для оцінок та рецензій використовуйте форму відгуку