• Головна
  • Сьогодні православний жіночий день, або Свято жінок-мироносиць
Релігія
08:17, 3 квітня 2020 р.
Надійне джерело

Сьогодні православний жіночий день, або Свято жінок-мироносиць

Релігія
Зображення: мережа Інтернет

Зображення: мережа Інтернет

В другу неділю після Пасхи Православна Церква прославляє подвиг святих жінок-мироносиць - Марії Магдалини, Марії Клеопової, Саломії, Іоанни, Марфи і Марії, Сусанни та інших.

Третя неділя пасхального циклу названо в честь святих жінок-мироносиць. Це свято присвячене звичайним жінкам - Христовим ученицям, які невідступно слідували за своїм Учителем і не залишили Його навіть в ті хвилини, коли більшість апостолів просто розбіглися.

В рамках спільного проекту Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ публікує матеріал, підготовлений редакцією сайту "Фома в Україні".

Подія, що згадується в цей день на перший погляд, повсякденна - не встигнувши здійснити поховальний обряд над померлим Спасителем через наближення суботи, жінки на третю добу після Його хресної смерті поспішили до гробу. З собою вони несли миро - дороге пахуче масло - і йшли до могили помазати тіло Ісуса.

Чи вірили вони в те, що знову побачать Господа живим? Навряд чи. Як і для інших учнів, арешт, розп'яття і смерть Ісуса були для них своєрідним фіналом - зі стратою Христа ці тендітні жінки втратили значний сенс подальшого існування. Звичайно, вони продовжували жити заради своїх сімей, але жити так, як раніше, повноцінно, кожен день спілкуючись з Учителем, вже було неможливо. І все ж любов - безумовна і безмежна - підняла мироносиць серед ночі і змусила тікати до місця поховання Христа. Серце немов говорило їм:

Поспішайте, і ви побачите те, що радикально змінить ваше життя, зробить її більш осмисленою і глибокої, ніж раніше - в хвилини найбільшої радості.

Величезна чиста віра святих жінок була винагороджена. Коли вони наблизилися до могили, тільки лише тут згадавши, що вхід в похоронну камеру завалений важким каменем, то побачили, що печера відкрита. Ледве долаючи заціпеніння, вони заглянули всередину і зустріли ангела, який говорив їм, що Той, Кого шукають мироносиці, воскрес і чекає їх в Галілеї. Швидше за все, інший на місці цих жінок зніяковів би, вирішивши, що все бачене їм - галюцинації і плід збудженої уяви. Але учениці Христові повірили відразу і без жодного сумніву - отримавши благу звістку, вони кинулися назад в місто, до апостолів, які сиділи в будинку і там переживали горе. Ще більше віра жінок зміцнилася, коли на зворотній дорозі вони побачили самого воскреслого Господа.

Біля труни залишилася лише Марія Магдалина, яка або прийшла не з усіма, або просто вирішила побути наодинці, щоб краще зрозуміти, що трапилося. Вона ще не до кінця усвідомила велич цього моменту, і коли перед нею з'явився чоловік, подумала, що перед нею садівник, і стала питати у нього, куди зникло тіло Учителя. Але садівник назвав її по імені, причому зробив це так, як робила тільки одна Людина на землі. Перед нею стояв Сам Христос - живий, воскреслий, реальний! Радості жінки не було меж - вона своїми очима бачила Того, Кого ще пару днів назад невтішно оплакувала разом з іншими ученицями.

Потім Господь з'явився іншим - апостолам, учням, іншим Своїм супутникам, які всі три роки Його проповіді були з Ним. Але першим радісну новину про Воскресіння Спасителя дізналися саме вони, мироносиці - жінки, які не побоялися ні переслідування старійшин, ні можливої ​​грубості римської охорони, яка до моменту явища ангела стерегла труну Спасителя, ні інших небезпек, що підстерігають людей вночі. Ученицями рухала любов - та сама любов, якої їх вчив Господь, і яка не відає ніяких перешкод - навіть смерті.

День жінок-мироносиць в Православ'ї вважається аналогом 8 березня. Тільки замість сумнівного ідеалу жінки-революціонерки і феміністки-бунтарки Церква вихваляє зовсім інші якості наших матерів, дружин, сестер і подруг. Перш за все, це велика жертовність, самозабуття, вірність, любов і жива полум'яна віра, яка може все подолати. Ті самі віра і любов, які в повній мірі доступні лише немічному жіночому єству, і які світять навіть в самій безпросвітній темряві.

Скільки мироносиць було всього - ми достеменно не знаємо. Євангеліє просто перераховує їх по іменах, і тільки лише декількох жінок називає більш-менш конкретно. Церковна традиція засвоїла звання мироносиць семи або восьми ученицям Христа. Всі вони згодом стали полум'яними Проповідниця і потрудилися нарівні з іншими апостолами. А Магдалина і зовсім удостоїлася честі називатися рівноапостольної - тобто має ту ж славу і зазнала той же хрест, що й інші учні-чоловіки.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
#Жіночийдень #деньжінок-мироносиць #релігія
0,0
Оцініть першим
Авторизуйтесь, щоб оцінити
Авторизуйтесь, щоб оцінити

Коментарі

Оголошення
live comments feed...