Святвечір в Україні: традиції святкування

Зображення: "nadbugom.in.ua"

У переддень Різдва, 6 січня, православні та греко-католики сідають за особливу трапезу – Святу вечерю. Головні атрибути свята дідух та 12 пісних страв: кутя, пампушки, узвар...

У переддень Різдва, 6 січня, православних та греко-католиків об’єднує спільна молитва та особлива трапеза – Надвечір’я або Свята вечеря. Цей день потрібно провести в спокої, злагоді та молитві, щоб достойно зустріти маленького Ісусика. Як би старанно ви не виконували усі звичаї та обряди, що їх з віками передавали наші предки, без віри вони не матимуть ні сили, ні різдвяного духу. Тому, головне духовне наповнення свята, а не накривання столу. Сьогодні Святвечір має не таке велике ритуальне значення, як колись, для когось він лише формальність, але чомусь її таки дотримуються. І в тому “чомусь” ховається багато...

На Святий вечір традиційно в домі збирається уся сім’я. Від ранку господині готують страви, які згодом займуть своє місце на святковому столі. Кілька головних атрибутів свята (12 страв, кутя, дідух) є однаковими в усіх регіонах України, але водночас кожен район має свої особливості та нюанси. Хтось готує рідку кутю, інші густу. Також немає чіткого переліку 12 страв, обов’язковими вважаються лише кутя, риба, гриби, вареники з капустою, суп з грибами та узвар. Різдвяна кутя Кутя – неодмінний атрибут свята. Традиція її приготування походить ще з язичницьких часів, але тепер вона стала різдвяною стравою в Україні, Росії та Білорусі. Складники куті мали для слов`ян символічне значення: пшениця – це життя, мед символізував здоров`я і благополуччя, мак та горіхи – достаток у родині. Про пшеницю до куті треба подбати завчасу. Тепер набагато частіше купують обмолочену пшеницю для куті в магазині, проте вдеяких родинах зерно досі товчуть у дерев’яній ступі. Зранку на Святвечір пшеницю ставлять варити доти, поки не буде м’яка. Інші складники куті: тертий мак, мед, горіхи. Також до куті можна додавати ізюм та халву.

Страви святкового столу

Перед тим, як розказати про інші страви на Святвечір, нагадуємо, що в цей день не можна сваритися, треба, щоб все було спокійно. Цей вечір ще називають Багата кутя, бо готують аж 12 страв. 12 страв символізують 12 апостолів Ісуса Христа. За іншими версіями, 12 страв – це 12 місяців.

Різдвяний дідух

Дідуха традиційно, хоча є й винятки, виготовляють з необмолоченого пшеничного чи житнього снопа, що спеціально зберігають від обжинків. Спочатку дідух був символом врожаю, згодом, його почали ставити і оздоблювати на Святу вечерю, пояснюючи це тим, що Ісус Христос народився на сіні. Дідух ставлять у найпочесніше місце - під іконами. Є дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату "хлібне дерево". За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай - це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп. Також розповідають, що коли Ісус народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом зі соломи. Мабуть, тому дідух став символом затишку та тепла. В деяких є звичай на Святу вечерю застеляти підлогу в хаті соломою, яка виступає за дідуха. На дідухові сплять в ніч на Різдво, який спалюють досвіта на Марії (другий день різдвяний свят) і колядують навколо нього.

Що символізує спалення дідуха?

Говориться в легенді. «Коли Марія тікала з Ісусом від Ірода, то дуже змерзла. В дорозі вона зустріла селян, які палили багаття. Біля них і зігрілася. Тому спалення дідуха символізує тепло, якого бракувало Марії

Свята вечеря

Повернімося до Святої вечері. Перша зірка на небі сповіщає про народження маленького Ісуса і кличе усіх до святкового столу. Господар із синами виходить на двір по дідуха та бабку. Батькозаходить до кімнати і вітає усіх, - приєднуються до розмови й інші члени родини - Дай, Боже, добрий вечір. Зі святою колядою. Дай, Боже, дочекати до Різдва, від Різдва до Марії, від Марії до Степана, від Степана до Василя, від Василя до Богоявлення, від Богоявлення до Івана, від Івана до Великодня. А там скільки Пан-Бог призначив життя і вік. Христосрождається”. Родина відповідає: Славімо його!

Дідух кладеться під стіл. По чотирьох кутах і посередині столу має лежати часник, а зверху застеляється стіл. У центрі стола потрібно поставити свічку, яка символізує світло в темряві, що приніс Ісус. Свічка має горіти протягом всієї вечері. Передує трапезі спільна молитва. Після вечері вся сім’я колядує.

Звичаї на Святвечір

Дуже цікавими є правила поведінки та певні елементи ворожіння, які характерні для цього вечора. Коли всі сіли за стіл, то не можна виходити з хати доти, поки не закінчиться вечеря. Не можна заходити в хлів до худоби, бо вона в цей час розмовляє між собою, аби не налякати її. Коли прибирають зі столу, то залишають кутю і кілька ложок, щоб попробували страву душі тих, хто жив у цьому домі. Є також традиція перев’язувати ложки та виделки перевеслом із сіна, щоб корови були слухняними влітку. А ще варто сісти на дідух і трохи поквоктати, щоб кури добре неслися. Міські жителі скажуть, що для них вже неактуальні такі традиції, бо ні корови, ні курки. Але ж можна попросити доброго вражаю для селян, адже ми таки їмо і те молоко, і те яйце. Єдине, що складно буде зробити – це спалити дідуха. Для цього доведеться їхати в гості в село. Неодружені хлопці та дівчата у Святвечір можуть дізнатися, з якої сторони буде їхній суджений. Після вечері треба вийти на двір і послухати, де гавкає собака, бо звідти і прийде до вас милий чи мила. Вечеря закінчується, родина, поколядувавши, лягає спати, щоб вдосвіта йти зустрічати новонародженого Ісуса.

святвечір Різдво дідух
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Оцініть першим
(0 оцінок)
Поки ще ніхто не оцінював
425 переглядів в червні
Ніхто ще не рекомендував
Авторизуйтесь ,
щоб оцінити і порекомендувати

Коментарі

Спецтема
Команда сайту "3849.com.ua" продовжує недільну рубрику "ТОП-7 новин тижня", які Ви могли пропустити. Ми працюємо, щоб наші відвідувачі були поінформовані з усіх питань. 1. У Кам'янці-Подільському посилюють карантин Станом на 28 травня у м. Кам'янці-Подільському - 66 (5 одужало) інфікованих COVID-19, в районі -  54 (10 одужало, 2 летальних), за інформацією Хмельницької ОДА. 2. У Кам'янці-Подільському найбільше інфікованих COVID-19 в області На 10:00 год. 28...
Суспільство
29 травня міський голова Кам'янця-Подільського вкотре звернувся до містян. Михайло Сімашкеви у відео розповів про ситуацію з COVID-19 та особисту відповідальність, посилення карантинних заходів, завершення навчального року і не тільки, більше у відеозверненні. Читайте також: "Кількість інфікованих COVID-19 у Хмельницькій області наближається до 5 сотень".
Здоров'я
На 10:00 год. 30 травня всього з початку епідемії на території області підтверджено COVID-19 методом ПЛР у 446 людей, у тому числі у 40 дітей та 67 медпрацівників (4 нових захворювання). За добу маємо 16 нових захворювань: 8 жителів міста Кам’янець-Подільський, контактні особи, в тому числі 4 медичних працівника Кам’янець-Подільської міської лікарні та провізор аптеки — 6 жінок від 31 до 66 років, чоловік 83 роки, всі лікуються амбулатороно. Чоловік 70 рок...
Пригоди
29 травня о 07:44 до Служби порятунку 101 м. Кам’янець-Подільського надійшло повідомлення про пожежу в причепі зі деревним вугіллям поблизу с. Супрунківці Кам’янець-Подільського району. До місця події оперативно прибув черговий караул 5 Державної пожежно-рятувальної частини, який пожежу площею 50 кв. м їх локалізував о 08:04 та ліквідував о 08:12. Вогнеборцям вдалося врятувати від знищення вогнем причіп, повідомляє пресслужба ГУ ДСНС України у Хмельницькій...
Пригоди
28 травня о 19:24 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу гаража на вулиці Каманіна в місті Кам’янець-Подільський. За викликом негайно було направлено чергові відділення 5 та 6 Державних пожежно-рятувальних частин. На час прибуття підрозділів пожежа поширилась на площу 56 кв.м, повідомляє ГУ ДСНС України у Хмельницькій області. Гасіння пожежі ускладнювала велика пожежна навантага. Завдяки оперативним та злагодженим діям, вогнеборцям поже...
Освіта
З метою популяризації творчої спадщини Тараса Шевченка, утвердження його духовних заповідей як важливого чинника консолідації суспільства, активізації виховної та патріотичної роботи серед учнівської молоді, збереження і розвитку інтелектуального потенціалу школярів уже 19 років поспіль проводиться Всеукраїнський конкурс учнівської творчості у номінаціях "Історія України і державотворення" та "Література". На участь у Конкурсі в номінації "Історія України...
Новини компаній
Кожен з нас хоча б раз потрапляв під дощ в незручний момент. Одяг, зачіска і макіяж, потрапляючи під краплі дощу,псують  зовнішній вигляд, а настрій безповоротно псується. Що робити? Вірно, брати парасольку. Але багато людей не люблять носити з собою цей аксесуар через його некомпактні розміри й невідповідность кольору з одягом. Рішення проблеми - Mini Umbrella. Що це таке? - Парасолька з міцною металевою основою. Це дозволяє використовувати її навіть при...
Пригоди
Працівники Кам’янець-Подільського відділення поліції притягнули до адміністративної відповідальності молодика, який на автомобілі влетів у паркан приватного господарства. 27 травня близько 15:40 години в с. Гаврилівці Кам’янець-Подільського району cталася дорожньо-транспортна пригода за участю автомобіля "BMW 528", повідомляє сектор комунікації поліції Хмельницької області. 21-річний водій транспортного засобу не впорався з керуванням та допустив наїзд на...
Культура
З 1 червня, після пом’якшення карантину, відновлять роботу всі об’єкти музею-заповідника: Галерея мистецтв, Ратуша, Музей старожитностей, Виставкова зала, Старий замок, ТІЦ. Вхід на об’єкти здійснюватиметься з чітким дотримання карантинних обмежень: наявність засобів індивідуального захисту; термоскринінг на вході. Екскурсії музейниками проводяться для груп до 8-ми осіб, зазначає пресслужба Кам'янець-Подільського державного музею-заповідника. Графік роботи...
Відповідальний за розділ
Книш Маргарита
Журналісти сайту 3849.com.ua до ваших послуг.

Пишіть нам, телефонуйте, повідомляйте про міські новини та події - ми сподіваємося, що з Вашою допомогою городяни дізнаються про життя Кам'янця-Подільського більше.

Разом з Вами ми зробимо наше місто кращим!
Телефон: +380977061073