Харчування в школах та садочках: основні вимоги та заборони

Згідно із вимогами Державних санітарних норм та правил «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», сьогоднішній школяр повинен отримувати в шкільній їдальні раціональне харчування, яке б повністю відповідало потребам зростаючого організму.

Норми харчування, перелік харчових продуктів з денною нормою їх на одну дитину згідно вікової групи (від 3 до 6 років, від 6 до 10 років, від 10 до 13 років і старше) викладені в постанові Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Меню розробляється за віковими групами, співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно становити 1:1:4.

Рекомендуються щадні способи приготування страв, які забезпечують збереження вітамінів: варіння, приготування на пару, тушкування, запікання.

У щоденному раціоні має бути м’ясо, молоко, вершкове і рослинне масло, хліб житній і пшеничний (з кожним прийомом їжі).

Рибу, яйця, сир, сир, кисломолочні продукти слід включати в меню один раз в два-три дні. На сніданок рекомендується закуска, основна страва і гарячий напій, а також фрукти і овочі.

Комплексний обід повинен включати в себе закуску, перше, друге (гаряче блюдо з м’яса, риби або птиці) та солодке блюдо.

В якості закуски використовуються овочеві салати: з огірків, помідорів, свіжої або квашеної капусти, моркви, буряків, з додаванням свіжої зелені, яблук, чорносливу, родзинок і горіхів (крім арахісу).

Що стосується полудня, рекомендовано подавати напій (кисломолочні продукти, молоко, киселі, соки) з різними кондитерськими виробами без крему.

Список продуктів і страв, які заборонені до використання в шкільному харчуванні, досить широкий і включає в себе наступне:

  • Харчові продукти з закінченими термінами придатності і ознаками недоброякісності.
  • Залишки їжі від попереднього прийому та їжа, приготована напередодні.
  • Овочі і фрукти з ознаками псування.
  • М’ясо, субпродукти всіх видів сільськогосподарських тварин, риба, сільськогосподарська птиця, що не пройшли ветеринарний контроль.
  • Субпродукти, крім печінки, язика, серця.
  • Непатрана птах.
  • М’ясо диких тварин.
  • Яйця і м’ясо водоплавних птахів.
  • Яйця із забрудненою шкаралупою, з насічкою, «тік», «бій», а також яйця з господарств, неблагополучних по сальмонельозом.
  • Консерви з порушенням герметичності банок, бомбажні, банки з іржею, деформовані, без етикеток.
  • Крупа, борошно, сухофрукти та інші продукти, забруднені різними домішками або заражені амбарними шкідниками.
  • Будь-які харчові продукти домашнього (не промислового) виготовлення.
  • Кремові кондитерські вироби (тістечка і торти).
  • Сальтисони, вироби з м’ясної обрізі, діафрагми; рулети з м’якоті голів, кров’яні та ліверні ковбаси.
  • Сир з непастеризованого молока, фляжний сир, фляжна сметана без термічної обробки.
  • Кисле молоко – самоквас.
  • Гриби та продукти (кулінарні вироби), з них приготовані.
  • Квас.
  • Молоко і молочні продукти з господарств, неблагополучних по захворюваності сільськогосподарських тварин, а також які не пройшли первинну обробку та пастеризацію.
  • Сирокопчені м’ясні гастрономічні вироби та ковбаси.
  • Страви, виготовлені з м’яса, птиці, риби, які не пройшли теплову обробку.
  • Смажені у фритюрі харчові продукти і вироби.
  • Оцет, гірчиця, хрін, перець гострий (червоний, чорний) та інші гострі (колючі) приправи.
  • Гострі соуси, кетчупи, майонез, закусочні консерви, мариновані овочі та фрукти.
  • Кава натуральна; тонізуючі, в тому числі енергетичні, напої, алкоголь.
  • Кулінарні жири, свиняче або бараняче сало, маргарин.
  • Ядро абрикосової кісточки, арахіс.
  • Газовані напої.
  • Молочні продукти та морозиво на основі рослинних жирів.
  • Жувальна гумка.
  • Кумис та інші кисломолочні продукти з вмістом етанолу (понад 0,5%).
  • Карамель, у тому числі льодяникова.
  • Закусочні консерви.
  • Заливні страви (м’ясні та рибні), студні, форшмак з оселедця.
  • Холодні напої і морси (без термічної обробки) з плодово-ягідної сировини.
  • Окрошки і холодні супи.
  • Макарони по-флотськи (з м’ясним фаршем), макарони з рубаним яйцем.
  • Яєчня-глазунья.
  • Паштети і млинці з м’ясом і сиром.
  • Перші та другі страви з/на основі сухих харчових концентратів швидкого приготування.
  • Генно-модифіковані продукти.
Головне управління держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Харчування школа садочок діти раціон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
244 перегляди у вересні
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань

Пригоди
Одразу дві пожежі за одну ніч довелося ліквідовувати кам'янецьким рятувальникам. 21 вересня 2 пожежі сталося у Кам’янець-Подільському районі. О 00:04 у с. Гуменці, ймовірно, через несправність спалахнув вантажний автомобіль Mercedes. А вже за півгодини — о 00:44 коротке замикання електромережі призвело до загоряння господарчої споруди у с. Кам’янка. Обидві пожежі ліквідовано силами бійців 5 Державної пожежно-рятувальної частини. Повідомляє ГУ ДСНС України...
Культура
Сьогодні на проспекті Грушевського вже четвертий рік поспіль відбулася патріотична акція "Ланцюг миру". До ініціативи Кам'янець-Подільського відділення Ірпінського державного коледжу економіки та права приєдналися студенти всіх вищих навчальних закладів міста. Уздовж проспекту Грушевського молодь вітала водіїв яскравими жовто-блакитними кульками, національними прапорами, плакатами із закликами про мир. Адже основна мета акції – продемонструвати прагнення м...
Суспільство
У Верховній Раді зареєстровано проект закону № 9092 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо права на визначення імені особи". У цьому законопроекті уточнюються положення Цивільного та Сімейного кодексів України щодо визначення імені дитини та його зміни. Законопроектом пропонується передбачити, що дитині не може бути дано: ім’я, що складається з назв неживих предметів, вигаданих персонажів, географічних назв, титулів, хвороб, абревіату...
20.09-23.09
Кам’янець магічний відкрив свої двері містянам, гостям міста, туристам. Розваги, гастрономічні ярмарки, танцювальні та музичні конкурси – кожних вихідних інша програма. Фестивалі не вщухатимуть до самої осені. Та як провести ці вихідні? Команда сайту "3849.com.ua" розпочинає рубрику "Вихідні у Кам’янці-Подільському" для того, щоб ви знали куди піти, чим зайнятися та як розважити своїх гостей. Четвер (20.09) 09:00 м. Кам'янець-Подільський - ІV Культурний фо...
Новини компаній
Останні екземпляри книги "Маріуполь. Останній форпост". Перевидання не буде. Поспішайте купити чесну книгу про події 2014-2015 років в Маріуполі і Приазов'ї. "Маріуполь. Останній форпост" - читають в Празі та Відні, Берліні та Тбілісі, Луцьку і Тернополі, Києві та Львові, Донецьку та Краматорську. Книга говорить голосом тих, хто бачив, чув і сам був учасником страшних і трагічних подій 2014 - 2015 років в Маріуполі. У ній немає оціночних суджень - тільки ф...
Пригоди
19 вересня в місті Кам'янець-Подільський в готельному комплексі філії ТОВ "7 днів" відбулися тактико-спеціальні навчання на тему "Гасіння пожеж та ліквідація надзвичайних ситуацій в багатоповерхових будинках з масовим перебуванням людей". Їх метою була перевірка координації дій органів виконавчої влади, служб цивільного захисту, чергового персоналу готельного комплексу та реагування оперативних служб міста при ліквідації надзвичайних ситуацій. В ході навча...
Суспільство
Цьогоріч, у рамках реалізації бюджетної програми "Покращення стану автомобільної дороги Житомир — Чернівці" ремонтні роботи ведуться на семи об’єктах автодороги Н-03. Серед них - аварійно-небезпечна ділянка, відома у народі як "Тещин язик", на якій підрядною організацією ТзОВ "Енергетично-дорожнє будівництво" продовжуються роботи із розширення проїзної частини до 16 м ще однією смугою. На "подільському серпантині" заплановано завершити влаштування нижнього...
Культура
У Нетішині Хмельницької області відбувся Міжнародний фестиваль-конкурс молодих виконавців естрадної пісні "ВЕРНІСАЖ ЕНЕРГОФЕСТ". У конкурсі брали участь діти з 22 областей України та з 5 країн світу. До складу журі входили: Н. Коваль – заслужений діяч  мистецтв України, директор Міжнародного конкурсу "Молода Галичина"; Ірма Гвініашвілі – педагог по вокалу Київського інституту музики ім. Р. Глієра; Іларія – співачка, композитор, акторка, викладач Київського...
Спорт
17-річна студентка факультету фізичної культури Кам'янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка майстер спорту України міжнародного класу Дар'я Білодід перемогла іппоном у фіналі чинну чемпіонку світу японку Фуну Тонакі. Дівчина здобула перше в історії українського жіночого дзюдо золото чемпіонату світу. Перед цим у півфіналі вона перемогла чинну олімпійську чемпіонку з Аргентини Паулу Парето. До того ж Дар'я стала наймолодшою чемпіон...