User views view_news rubric_id news_rubric_id 3

Харчування в школах та садочках: основні вимоги та заборони

Згідно із вимогами Державних санітарних норм та правил «Державні санітарні правила і норми влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу», сьогоднішній школяр повинен отримувати в шкільній їдальні раціональне харчування, яке б повністю відповідало потребам зростаючого організму.

Норми харчування, перелік харчових продуктів з денною нормою їх на одну дитину згідно вікової групи (від 3 до 6 років, від 6 до 10 років, від 10 до 13 років і старше) викладені в постанові Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 р. №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку».

Меню розробляється за віковими групами, співвідношення білків, жирів і вуглеводів повинно становити 1:1:4.

Рекомендуються щадні способи приготування страв, які забезпечують збереження вітамінів: варіння, приготування на пару, тушкування, запікання.

У щоденному раціоні має бути м’ясо, молоко, вершкове і рослинне масло, хліб житній і пшеничний (з кожним прийомом їжі).

Рибу, яйця, сир, сир, кисломолочні продукти слід включати в меню один раз в два-три дні. На сніданок рекомендується закуска, основна страва і гарячий напій, а також фрукти і овочі.

Комплексний обід повинен включати в себе закуску, перше, друге (гаряче блюдо з м’яса, риби або птиці) та солодке блюдо.

В якості закуски використовуються овочеві салати: з огірків, помідорів, свіжої або квашеної капусти, моркви, буряків, з додаванням свіжої зелені, яблук, чорносливу, родзинок і горіхів (крім арахісу).

Що стосується полудня, рекомендовано подавати напій (кисломолочні продукти, молоко, киселі, соки) з різними кондитерськими виробами без крему.

Список продуктів і страв, які заборонені до використання в шкільному харчуванні, досить широкий і включає в себе наступне:

  • Харчові продукти з закінченими термінами придатності і ознаками недоброякісності.
  • Залишки їжі від попереднього прийому та їжа, приготована напередодні.
  • Овочі і фрукти з ознаками псування.
  • М’ясо, субпродукти всіх видів сільськогосподарських тварин, риба, сільськогосподарська птиця, що не пройшли ветеринарний контроль.
  • Субпродукти, крім печінки, язика, серця.
  • Непатрана птах.
  • М’ясо диких тварин.
  • Яйця і м’ясо водоплавних птахів.
  • Яйця із забрудненою шкаралупою, з насічкою, «тік», «бій», а також яйця з господарств, неблагополучних по сальмонельозом.
  • Консерви з порушенням герметичності банок, бомбажні, банки з іржею, деформовані, без етикеток.
  • Крупа, борошно, сухофрукти та інші продукти, забруднені різними домішками або заражені амбарними шкідниками.
  • Будь-які харчові продукти домашнього (не промислового) виготовлення.
  • Кремові кондитерські вироби (тістечка і торти).
  • Сальтисони, вироби з м’ясної обрізі, діафрагми; рулети з м’якоті голів, кров’яні та ліверні ковбаси.
  • Сир з непастеризованого молока, фляжний сир, фляжна сметана без термічної обробки.
  • Кисле молоко – самоквас.
  • Гриби та продукти (кулінарні вироби), з них приготовані.
  • Квас.
  • Молоко і молочні продукти з господарств, неблагополучних по захворюваності сільськогосподарських тварин, а також які не пройшли первинну обробку та пастеризацію.
  • Сирокопчені м’ясні гастрономічні вироби та ковбаси.
  • Страви, виготовлені з м’яса, птиці, риби, які не пройшли теплову обробку.
  • Смажені у фритюрі харчові продукти і вироби.
  • Оцет, гірчиця, хрін, перець гострий (червоний, чорний) та інші гострі (колючі) приправи.
  • Гострі соуси, кетчупи, майонез, закусочні консерви, мариновані овочі та фрукти.
  • Кава натуральна; тонізуючі, в тому числі енергетичні, напої, алкоголь.
  • Кулінарні жири, свиняче або бараняче сало, маргарин.
  • Ядро абрикосової кісточки, арахіс.
  • Газовані напої.
  • Молочні продукти та морозиво на основі рослинних жирів.
  • Жувальна гумка.
  • Кумис та інші кисломолочні продукти з вмістом етанолу (понад 0,5%).
  • Карамель, у тому числі льодяникова.
  • Закусочні консерви.
  • Заливні страви (м’ясні та рибні), студні, форшмак з оселедця.
  • Холодні напої і морси (без термічної обробки) з плодово-ягідної сировини.
  • Окрошки і холодні супи.
  • Макарони по-флотськи (з м’ясним фаршем), макарони з рубаним яйцем.
  • Яєчня-глазунья.
  • Паштети і млинці з м’ясом і сиром.
  • Перші та другі страви з/на основі сухих харчових концентратів швидкого приготування.
  • Генно-модифіковані продукти.
Головне управління держпродспоживслужби в Хмельницькій області
Харчування школа садочок діти раціон
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакцію
Автор
(0 оцінок)
Актуальність
(0 оцінок)
Викладення
(0 оцінок)
291 перегляд в лютому
Я рекомендую
Ніхто ще не рекомендував

Коментарі

Коментарі призначені для обговорення, вияснення цікавих питань. Адміністрація сайту попереджає, що коментарі з використанням ненормативної лексики, пропагандою насилля та образою честі та гідності будуть видалятися.

Влада
Вчора, 21 лютого, під час засідання 69-ї позачерговій сесії внесено зміни та доповнення до міського бюджету на 2019 рік. Таким чином розподілено залишок коштів по загальному (11 млн грн) і спеціальному фонду (більше 1 млн грн), які утворилися станом на 1 січня цього року; нерозподілені видатки (23 млн грн); субвенцію з Державного бюджету на соціально-економічний розвиток територій (3,5 млн грн) і резервний фонд (3,4 млн грн), повідомляє прес-служба міської...
Спорт
12-15 лютого проходили змагання міської Спартакіади з волейболу серед дівчат 9-11 класів. На базі дитячо-юнацької спортивної школи №1 школярі змагались за перемогу та демонстрували спортивну вправність. За підсумками Спартакіади призові місця розподілились таким чином, повідомляє ДЮСШ №1: I місце ЗОШ №12; ІІ місце НВК №14; ІІІ місце СЗОШ №5. Кращі гравці Спартакіади: Фурман Дарія СЗОШ №5, Буток Крістіна НВК №14, Шедловська Іванна ЗОШ №12. Нагадаємо, що ран...
Освіта
20 лютого на базі Податкового коледжу відбувся регіональний етап олімпіади з української мови серед студентів закладів вищої освіти Хмельницької області, що здійснюють підготовку молодшого спеціаліста. Коледж представляли студентки групи ПКП-22 - Никорюк Наталія, котра зайняла II місце, та ПКП-21 - Банарюк Катерина, яка зайняла III місце, повідомляє прес-служба коледжу. Підготувала студенток викладач української мови Ткачук Світлана Вікторівна. Фото: Подат...
Культура
Вчора, 20 лютого, о 19:00 в ефірі "Нового каналу" – прем'єра реаліті про молодих дизайнерів "Подіум". Бути модним не заборониш. А польоту дизайнерської думки не можуть перешкодити ні незвичайні матеріали, ні брак часу. Проект "Подіум" готовий показувати і доводити, що мода доступна всім. На кастинги "Подіуму" подали заявки понад 2 тисячі дизайнерів з різних країн. На телекастинги приїхали сто найкращих. Серед них уродженка Кам'янця-Подільського 30-річна Ол...
Пригоди
Подія сталася сьогодні, 20 лютого, близько 2-ї години ночі неподалік села Гуменці Кам’янець-Подільського району. Кінолог Костянтин Чемерис разом зі службовою вівчаркою Кайною впродовж 15 хвилин розшукали немісцевого 35-річного чоловіка, який заблукав у лісі. Близько 2-ї години ночі до Кам’янець-Подільського відділення поліції надійшло повідомлення про те, що неподалік села Гуменці зник чоловік. Разом з компанією він відпочивав у придорожньому кафе, а коли...
Екологія
За даними УкрГідрометцентру,  21 лютого в більшості областей країни пориви вітру 15-20 м/с. 22-24 лютого зміна погодних умов: 22 лютого у західних,   південних,   Житомирській,   Вінницькій,   Кіровоградській   та   Донецькій   областях   помірний   сніг (відновлення  снігового  покриву  висотою  1-6  см),  місцями  налипання  мокрого  снігу,  в  Карпатах  значний  сніг, зниження  температури  в  Україні  вночі  до  3-10°  морозу,  вдень  до  0-6°  морозу,...
Суспільство
З 15 лютого в усіх територіальних сервісних центрах нового зразка запроваджується проект "Таємний клієнт", створений для оцінювання громадянами якості надання послуг. Завдяки сервісу громадяни зможуть відкрито перевірити роботу державної структури, залишити свій суб’єктивний відгук та вплинути на хід розвитку реформи в напрямку покращення обслуговування громадян.  Мета проекту: бути відкритими до громадян, подивитися на роботу сервісних центрів МВС очима к...
Суспільство
Монетизація – це безготівкова форма виплати субсидій. Її отримуватимуть ті, хто подав заяви на отримання пільг на житлово-комунальні послуги після першого січня 2019 року. Про це 20 лютого повідомила директор департаменту соціального захисту населення Людмила Позинюк: Рахунки відкриватимуться в "Ощадбанках". Якщо в отримувачів субсидій після закінчення опалювального сезону залишатимуться зекономлені кошти, вони зможуть за потреби їх отримати. Друга форма в...
Суспільство
Перед проведенням майбутніх виборів Президента України СБУ закликає мешканців та гостей Хмельниччини бути уважними та обережними. Для недопущення спроб дестабілізації громадського порядку та протидії розвідувально-підривній діяльності з боку ворожих спецслужб просимо громадян інформувати правоохоронців у випадках наявності інформації: про підготовку до скоєння терористичних актів, посягання на життя державного чи громадського діяча, а також суб’єктів вибор...