На Хмельниччині активно впроваджується реформа шкільного харчування, ініційована Першою леді України Оленою Зеленською.
Днями область відвідав керівник команди реформи Орест Степаняк, аби ознайомитися з її результатами та оглянути проєкти модернізації харчоблоків і їдалень в навчальних закладах.
Спочатку Орест Степаняк зустрівся із начальником Хмельницької ОВА Сергієм Тюріним — обговорили важливість координації спільних дій місцевої влади та авторів реформи. А потім разом із першою заступницею начальника ОВА Оксаною Вжешневською відвідали низку закладів освіти — оглянули їдальні та харчоблоки, обладнані за сучасними стандартами та вимогами HACCP.
Першим об’єктом, як інформують у пресслужбі ОА, стала Початкова школа №1 у місті Хмельницький. Тут функціонує їдальня на 180 місць, а харчоблок організований відповідно до чинних санітарно-гігієнічних норм.
Далі делегація завітала до Хмельницького центру професійно-технічної освіти сфери послуг, який готує кухарів і кондитерів.
Тут також успішно функціонує навчально-практичний центр "Кулінарний хаб" — інноваційна платформа для впровадження сучасних тенденцій здорового харчування. Загальна вартість реалізації проєкту — понад 14,4 мільйона гривень. У хабі вже пройшли навчання 227 здобувачів освіти та 28 кухарів закладів загальної середньої освіти.
Ще одним важливим пунктом поїздки став Дунаєвецький ліцей №3, де торік модернізовано харчоблок за моделлю “базова кухня”. Загальна вартість проєкту становила 8,9 мільйона гривень (коштом державної субвенція і місцевого бюджету). Наразі у ліцеї навчаються 585 учнів, з них 335 охоплені послугою харчування за новими стандартами.
Згодом робоча поїздка продовжилась у навчальних закладах Кам’янця-Подільського, де теж були зроблені капітальні ремонти харчоблоків. Серед них – ліцей №5 та №9 (загальна вартість обох проєктів становить 22,5 мільйона гривень).
Окрему увагу приділилиновоствореному навчально-практичному центру “Освітньо-кулінарний хаб” на базі Подільського професійного коледжу. Тут в межах реалізації проєкту було залучено понад 5 мільйонів гривень, з яких 70% — кошти інструменту Ukraine Facility, решта — обласне та власне фінансування закладу. У планах центру — проведення майстер-класів, тренінгів, навчань для кухарів шкільних їдалень, учнів, ВПО, а також впровадження тематичних гастротурів та курсів з підвищення кваліфікації.