У готельно-ресторанному комплексі "Ксенія" виявили Shіgella Sonnei (дизентерію)

За оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби станом на 28 листопада 2016 року серед осіб, які брали участь у фестивалі «Перлина Кам’янця» 19-21 листопада 2016 р. у м.  Кам’янець-Подільському Хмельницької області, внаслідок спалаху гострої кишкової інфекції постраждало всього 129 осіб, у т.ч. 110 дітей та 19 дорослих.

За інформацією Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій області з м. Кам’янець-Подільського Хмельницької області всі колективи роз’їхались за місцем проживання.

На сьогодні після повернення до місць проживання 63 особи продовжують лікування в стаціонарних відділеннях Івано-Франківської, Київської, Одеської, Сумської, Миколаївської, Харківської, Черкаської, Чернігівської областей та м. Києва.

З 21 по 22.11.2016 року проведено комісійне санітарно-епідеміологічне обстеження готельно-ресторанного комплексу «Ксенія» у м. Кам’янець-Подільський та с. Врублівка  Кам’янець-Подільського району, під час якого виявлено ряд численних порушень санітарного законодавства.  

Розпорядженнями керівників територіальних органів Держпродспоживслужби у Хмельницькій області тимчасово призупинено функціонування цих закладів. За фактом виникнення спалаху направлено матеріали в правоохоронні органи та до суду.

Станом на 28.11.2016, за інформацією ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» у готельно-туристичному комплексі м. Кам’янець-Подільський за результатами лабораторних досліджень у зразках харчових продуктів, у змивах на харчоблоці, у пробах у номерах для проживання виділено Shіgella Sonnei; збудник  Sh. Sonnei виділено і у номерах для проживання у готельно-туристичному комплексі в с. Врублівка  Кам’янець-Подільського району Хмельницької області, повідомляє Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

За результатами лабораторних досліджень клінічного матеріалу в 8-ми постраждалих дітей та у 2-х дорослих виділено ідентичний збудник в Одеській області, Миколаївській та Черкаській областях. Лабораторні дослідження тривають.

Епідситуація перебуває під контролем Держпродспоживслужби.